Home » Știință » Un obiect misterios a supraviețuit întâlnirii cu o gaură neagră supermasivă. „Este senzațional!”

Un obiect misterios a supraviețuit întâlnirii cu o gaură neagră supermasivă. „Este senzațional!”

Un obiect misterios a supraviețuit întâlnirii cu o gaură neagră supermasivă. „Este senzațional!”
Credit foto: Jack Ciurlo/UCLA
Publicat: 20.12.2021

Un nor misterios care, în mod surprinzător, ar fi supraviețuit unei întâlniri cu o gaură neagră supermasivă a fost acum dezvăluit.

Potrivit unui nou studiu în privința obiectului, numit G2, acesta este alcătuit din trei stele tinere, învăluite în norul gros de gaz și praf din care s-au născut. Această interpretare oferă o soluție foarte ordonată la întrebările care au rămas fără răspuns după ce G2 a trecut pe lângă Sgr A*, gaura neagră supermasivă din inima galaxiei Calea Lactee, în 2014.

„Noi propunem că obiectele monitorizate sunt rămășițe de la un roi stelar tânăr și dizolvat a cărei formare a fost inițiată în discul circumnuclear”, au scris cercetătorii.

Obiectul G2 a fost descoperit în 2011. La acea vreme, presupusul obiect era pe punctul de a ajunge la cea mai apropiată distanță de pe orbita sa față de gaura neagră.

Obiectul G2 este mult mai fierbinte decât ar trebui să fie un nor de praf

Astronomii s-au așteptat că această întâlnire va rezulta în distrugerea G2. Faptul că nimic nu s-a întâmplat a fost considerat un „eșec cosmic”. G2 s-a alungit pe măsură ce s-a apropiat de gaura neagră, iar apoi, după ce a ajuns la cel mai apropiat punct de gaura neagră, a revenit la o formă mai compactă.

O altă caracteristică ciudată a obiectului G2 este faptul că e foarte fierbinte, mult mai fierbinte decât ar trebui să fie un nor de praf. Este posibil ca gaura neagră Sgr A*, sau alte stele, să fie încălzit obiectul, însă acesta și-a păstrat temperatura indiferent de locul în care se afla. Asta a sugerat că orice încălzea obiectul provenea din interiorul norului, nefiind vorba de influențe externe.

Aceste comportamente, au descoperit astronomii, sunt mai compatibile cu modul în care se comportă o stea. O echipă de cercetători a sugerat anul trecut că norul G2 ar putea găzdui o stea ascunsă, produsul unei coliziuni între două stele care au creat un nor de gaz și praf uriaș în jurul lor.

G2 ar ascunde trei stele cu o vârstă foarte fragedă

Însă, același studiu a mai dezvăluit descoperirea a patru obiecte similare în centrul galactic, astfel aducând numărul de obiecte G la șase, potrivit Science Alert.

Acum, o echipă coordonată de astrofizicianul Florian Peißker de la Universitatea din Koln, Germania a venit cu o explicație alternativă, după ce a desfășurat o analiză detaliată a observațiilor făcute timp de 14 ani cu instrumentul SINFONI de la Very Large Telescope.

Potrivit analizei lor, G2 ar ascunde trei stele, cu o vârstă de aproximativ 1 milion de ani. Aceasta este o vârstă foarte fragedă pentru stele. Prin comparație, Soarele are o vechime de 4,6 miliarde de ani. Stelele G2 sunt atât de tinere încât ar mai fi înconjurate de materialul din norul în care s-au format.

Centrul galactic are o populație ciudată de stele tinere

„Este senzațional! Acestea sunt cele mai tinere stele observate vreodată în jurul SgrA”, a spus Peißker.

Centrul galactic are deja o populație ciudată de stele tinere, cunoscute drept roiul S. Potrivit echipei, stelele G2 ar putea aparține de această populație. Stelele ar fi provenit din aceeași creșă stelară, formând un roi, care de atunci s-a dizolvat, cu stelele individuale dezintegrându-se și apoi generând noi orbite în jurul găurii negre Sgr A*.

Chiar dacă nu ar fi asociate cu roiul S, stelele G2 au făcut cel mai probabil parte dintr-un roi stelar mai mare la un moment dat. Alte obiecte prăfuite care orbitează Sgr A* ar fi fost membri ai acestui roi, care ar fi fost perturbat de gravitație după ce s-a deplasat înspre gaura neagră supermasivă de la o distanță mai mare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un obiect misterios, detectat în urmă cu zeci de ani, ar fi putut să fie chiar Planeta 9

O gaură neagră rară, „o verigă lipsă” din evoluția acestor bestii, a fost găsită în galaxia Andromeda

Un obiect cosmic misterios continuă să explodeze, iar astronomii nu știu de ce

Premieră astronomică. Oamenii de știință au confirmat coliziunea dintre o gaură neagră și o stea neutronică

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase