Home » Știință » Roverul Curiosity a găsit semnături de carbon pe Marte, posibile indicii ale vieții antice pe planetă

Roverul Curiosity a găsit semnături de carbon pe Marte, posibile indicii ale vieții antice pe planetă

Publicat: 19.01.2022
Credit foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Având în vedere că este baza pentru toată viața de pe Pământ, descoperirea carbonului pe alte planete îi bucură mereu pe oamenii de știință. Acum, roverul Curiosity de pe Marte a descoperit o combinație cu elementul chimic care ar putea, cel puțin teoretic, să indice existența vieții extraterestre.

Un total de 24 de mostre au fost încălzite de roverul Curiosity pentru a separa chimicalele individuale, dezvăluind o varietate de izotopi de carbon 12 și carbon 13. Aceștia sunt cei doi izotopi de carbon stabili care pot dezvălui cum s-ar fi putut schimba în timp ciclul carbonului.

Aceste varietăți sunt deosebit de fascinante pentru că indică procese neconvenționale diferite față de cele create de ciclul carbonului din epoca modernă a Pământului.

„Cantitățile de carbon 12 și carbon 13 din Sistemul Solar sunt cantitățile care au existat la formarea Sistemului Solar”, a spus cercetătorul Christopher House de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA.

O explicație pentru semnăturile de carbon de pe Marte?

„Ambele există în absolut tot, însă carbon 12 reacționează mai rapid decât carbon 13, astfel că analizarea cantităților relative din mostre poate dezvălui ciclul carbonului”, a adăugat House.

O explicație pentru semnăturile de carbon ar putea fi un nor molecular de praf gigantic. Sistemul Solar trece printr-un astfel de nor la fiecare câteva sute de milioane de ani, iar efectul de răcire rezultat lasă în urmă depozite de carbon. Acesta este un scenariu plauzibil, au spus cercetătorii, însă necesită o investigație mai amplă.

Credit foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Alternativ, conversia de CO2 în compuși organici (cum ar fi formaldehida) prin procese abiotice ar putea explica descoperirea făcută de roverul Curiosity. În cazul de față, lumina ultravioletă ar fi fost factorul declanșator. Oamenii de știință au mai propus acest scenariu în trecut, însă este nevoie de mai multe studii pentru a confirma teoria.

Astfel ajungem la a treia posibilitate. În urmă cu mult timp, lumina ultravioletă sau microbii au convertit metanul produs de procese biologice, iar noi observăm acum carbon rezultat în urma vieții. La fel ca și cu celelalte două posibilități, va fi nevoie de mai multe dovezi pentru a ști cu certitudine, însă există și câteva paralele pe Terra.

Roverul Curiosity continuă operațiunile pe Planeta Roșie

„Mostrele de carbon 13 seamănă puțin cu mostrele din Australia, colectate din sedimente vechi de 2,7 miliarde de ani. Acele mostre au fost cauzate de activitate biologică atunci când metanul a fost consumat de microbi antici, însă nu putem spune asta și despre Marte pentru că este o planetă formată din materiale și procese diferite față de Pământ”, a precizat House.

Între timp, roverul Curiosity își continuă operațiunile pe Planeta Roșie, scrie Science Alert.

„Toate aceste explicații indică un ciclu de carbon neobișnuit, deloc asemănător cu ceea ce se întâmplă astăzi pe Pământ. Însă, avem nevoie de mai multe date pentru a vedea care dintre explicații este cea corectă. Suntem foarte precauți, iar asta este cea mai bună strategie atunci când studiezi o altă lume”, a mai subliniat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Frumusețea peisajului de pe Marte, surprinsă în noi imagini făcute de roverul Curiosity al NASA

Roverul Curiosity al NASA a găsit molecule organice nedescoperite până acum pe Marte

Roverul Curiosity al NASA ar fi detectat emisii recente de metan pe planeta Marte

Roverul Perseverance a observat „ceva ce nu a mai văzut nimeni” în rocile de pe Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase