Home » Știință » Dorința de a petrece timp în natură este scrisă în gene. Ce arată un studiu efectuat pe gemeni?

Dorința de a petrece timp în natură este scrisă în gene. Ce arată un studiu efectuat pe gemeni?

Dorința de a petrece timp în natură este scrisă în gene. Ce arată un studiu efectuat pe gemeni?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.02.2022

Dorința de a petrece timp în natură este moștenită într-o anumită măsură, arată un studiu amplu care a avut în vedere gemeni.

Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Singapore au studiat cât de mult timp petrec gemenii în spații naturale și au descoperit că împărtășesc un nivel similar de dorință de a fi în natură.

„Motivul pentru care am decis să studiem asta în cazul gemenilor este că putem estima eritabilitatea în funcție de similaritățile genetice în gemenii identici (100%) versus similarități genetice în cazul gemenilor non-identici (50%)”, a explicat Chia-chen Chang, cel care a coordonat studiul.

„Asta va sugera că trăsătura este ereditară”

„Dacă o trăsătură, cum ar fi dorința de a petrece timp în natură, este în mod clar mai similară între gemenii identici față de cei non-identici, atunci asta va sugera că trăsătura este ereditară”, a adăugat cercetătorul.

Cei care locuiesc în medii urbane fără acces la natură ar putea dezvolta o apreciere mai scăzută pentru spațiile verzi. „Nu am testat asta, însă studiile anterioare au arătat că petrecerea timpului în natură a fost asociată cu iubirea crescută pentru natură”, a adăugat Chang.

Studiul, publicat în jurnalul Plos Biology, a arătat că gemenii identici, care împărtășesc 100% din gene, au fost mai similari în ceea ce privește atitudinea față de natură și cât de frecvent vizitează spații naturale în comparație cu gemenii fraternali, care împărtășesc 50% din materialul genetic.

„Petrecerea timpului în natură contribuie la o sănătate mai bună”

Cu toate acestea, eritabilitatea a scăzut odată cu înaintarea în vârstă, cel mai probabil sugerând că factorii de mediu, cum ar fi accesul la natură și spații verzi, contribuie la o apreciere a naturii pe măsură ce îmbătrânim, potrivit The Guardian.

Deși studiile anterioare au descoperit că petrecerea timpului în natură îmbunătățește sănătatea mintală, asta poate varia în funcție de persoană. Pentru prima dată, noul studiu a indicat care ar fi și motivul, sugerând că ar putea fi vorba de componentă genetică în predispozițiile noastre față de natură și probabilitatea că vom petrece timp în spații naturale.

„Petrecerea timpului în natură contribuie la o sănătate mai bună. Studiul nostru arată că dorința unei persoane de a fi în natură (și cât de des apare această nevoie) este influențată atât de gene cât și de experiențe personale”, a mai subliniat Chang.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fenomene naturale extreme. Cel mai lung fulger înregistrat vreodată s-a întins pe sute de kilometri

Contactul cu natura în orașe reduce în mod semnificativ singurătatea

9 ocazii în care natura a uimit pe toată lumea în 2021

O anomalie magnetică din New Mexico dezvăluie o semnătură invizibilă a impactului unui meteorit

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase