Home » Știință » O legătură surprinzătoare. Atacul de cord ar putea reduce riscul de a dezvolta Parkinson

O legătură surprinzătoare. Atacul de cord ar putea reduce riscul de a dezvolta Parkinson

Publicat: 24.02.2022

Cunoaștem efectele devastatoare pe care le poate avea boala Parkinson, dar oamenii de știință încă încearcă să își dea seama cum se declanșează și cum să o vindece. Astfel, noi cercetări au analizat legătura între atacul de cord și un risc mai redus de a dezvolta ulterior Parkinson.

Studiul, publicat în Journal of the American Heart Association, a avut în centrul său o analiză a 181.994 de pacienți din sistemul de sănătate danez care au suferit un atac de cord între 1995 și 2016. Mai mult, s-a constatat că șansele de a dezvolta Parkinson au fost reduse cu 28% în cazul acestora. Cercetătorii au urmărit participanții la studiu timp de 21 de ani.

„Riscul de a dezvolta Parkinson pare să fie redus la acești pacienți, în comparație cu populația generală”, spune primul autor al noii lucrări, epidemiologul Jens Sundbøll.

Fumatul, colesterolul și diabetul, asociați cu un risc mai mic de a dezvolta Parkinson

Este pentru prima dată când o cercetare a analizat riscul de boală Parkinson la supraviețuitorii unui atac de cord și este încă devreme pentru a afla de ce scade riscul. Atât atacurile de cord, cât și boala Parkinson au un set complex de factori de risc, iar cercetătorii analizează această legătură.

Anumiți factori de risc clasici pentru atacurile de cord – inclusiv fumatul, colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată și diabetul de tip 2 – au fost anterior asociați cu un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson, astfel încât aceste legături ar putea sta la originea rezultatelor observate în noul studiu.

Cu toate acestea, alți factori de risc sunt asemănători. Atacurile de cord și boala Parkinson sunt mai probabile la persoanele în vârstă și mai puțin probabile la persoanele care beau mai multă cafea și sunt mai active din punct de vedere fizic.

Noul studiu le oferă medicilor mai multe îndrumări cu privire la locul în care să își concentreze atenția asupra persoanelor care se recuperează după un atac de cord.

„Constatarea unui risc mai mic de boală Parkinson a fost surprinzătoare”

„Pentru medicii care tratează pacienții în urma unui atac de cord, aceste rezultate indică faptul că reabilitarea cardiacă ar trebui să se concentreze pe prevenirea accidentului vascular cerebral ischemic, a demenței vasculare și a altor boli cardiovasculare, cum ar fi un nou atac de cord și insuficiența cardiacă”, spune Sundbøll.

S-ar părea, totuși, că un risc redus al bolii Parkinson ar putea urma după ce o persoană a suferit un atac de cord. Sunt necesare studii suplimentare pentru a fi siguri, în special în grupuri rasiale și etnice mai diverse.

Cercetările viitoare trebuie, de asemenea, să ia în considerare impactul fumatului și al nivelului ridicat de colesterol asupra relației dintre supraviețuitorii atacului de cord și un risc redus de Parkinson, care nu a fost analizat îndeaproape în acest studiu, scrie ScienceAlert.

„Am constatat anterior că, în urma unui atac de cord, riscul de complicații neurovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral ischemic sau demența vasculară, este semnificativ crescut, astfel încât constatarea unui risc mai mic de boală Parkinson a fost oarecum surprinzătoare”, spune Sundbøll.

Vă recomandăm să mai citiți și

Un pui de „rechin fantomă”, descoperit în largul coastei Noii Zeelande. Sunt foarte rar văzuți

Anxietatea socială și singurătatea nu sunt una și aceeași. Rezultatele unui studiu recent

Cercetătorii au identificat mecanismele cerebrale implicate în organizarea amintirilor

Suntem cu toții radioactivi. Așadar, de ce ne este teamă de radiații?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase