Home » Știință » Baterii ruginite și vechi de 140 de ani ar putea revoluționa stocarea de energie

Baterii ruginite și vechi de 140 de ani ar putea revoluționa stocarea de energie

Baterii ruginite și vechi de 140 de ani ar putea revoluționa stocarea de energie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2022

Oamenii de știință au descoperit o alternativă la bateriile litiu-ion (care sunt scumpe și neprietenoase cu mediul înconjurător), folosite pentru orice, de la telefoane inteligente la mașini electrice. Este vorba despre o tehnologie veche de 140 de ani.

Bateriile fier-aer, inventate în 1878, dețin o densitate de energie mult mai mare față de bateriile litiu-ion, reprezentând o fracțiune din costuri. Cu toate acestea, până acum, bateriile fier-aer nu au fost practice în scopuri de reîncărcare din cauza faptului că ruginesc.

O echipă de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) susține că a perfecționat procesul, cunoscut drept „ruginire inversă”, astfel încât să permită un nou concept care să încarce și să descarce energie.

„Bateriile fier-aer pot pot contribui la gestionarea schimbărilor climatice”

„Bateriile fier-aer pot fi produse la scară largă din punct de vedere comercial pentru stocarea de energie și pot contribui la gestionarea schimbărilor climatice până la mijlocul acestui secol”, a precizat Yet-Ming Chiang, profesor de electrochimie la MIT, citat de Popular Science.

Sursa foto: Shutterstock

„Atunci când inversezi curentul electric al unei baterii, asta declanșează ruginirea inversă. Dacă bateria se descarcă sau se încarcă, electronii fie vor fi eliminați din fier, fie vor fi adăugați”, a explicat profesorul.

Metoda permite bateriilor fier-aer să livreze 100 de ore de electricitate curată la un preț de 20 de dolari pe kWh, în comparație cu 200 de dolari pe kWh în cazul bateriilor litiu-ion.

Tehnologia ar putea revoluționa stocarea de energie

Este vorba despre unul dintre trei tipuri de baterii metal-aer, alături de aluminiu și zinc, care folosesc oxigenul atmosferic drept catod și metalul disponibil din abundență drept anod.

Au fost folosite în scopuri comerciale în ultimul secol, spre exemplu în aparatele auditive în anii 1930, dar și la sistemele spațiale ale NASA în anii 1960. Cu toate acestea, tehnologia nu s-a dovedit a fi practică.

Deși ar putea fi prea târziu pentru ca tehnologia să fie adoptată în masă în cazul electronicelor de consum și vehiculelor electrice, profesorul Chiang crede că ar putea revoluționa stocarea de energie pentru operațiunile regenerabile la scară largă.

Astfel, Chiang a pus bazele unui start-up, numit Form Energy, pentru a dezvolta și comercializa mai departe tehnologie, cu speranța că va duce rapid la soluții energetice de carbon zero.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Taxiurile zburătoare ar putea deveni o tehnologie fezabilă cu ajutorul unor noi baterii

Baterii litiu-ion capabile să fie încărcate în doar cinci minute, produse în premieră

General Motors va produce un nou tip de baterii care va reduce costurile și va crește autonomia

„Bateriile zombi” produc sute de incendii anual, iar situația se va agrava dacă oamenii nu își schimbă comportamentul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase