Home » Știință » O companie vrea să obțină energie nelimitată cu cea mai adâncă groapă săpată vreodată

O companie vrea să obțină energie nelimitată cu cea mai adâncă groapă săpată vreodată

Publicat: 12.03.2022

De la lansarea sa în 2020, o companie energetică numită Quaise a atras atenția cu privire la obiectivul său îndrăzneț de a săpa în scoarța terestră mai adânc decât s-a făcut vreodată pentru a obține energie nelimitată.

După închiderea primei runde de finanțare, compania derivată din Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a strâns un total de 63 de milioane de dolari: un început respectabil care ar putea face ca energia geotermală să fie accesibilă mai multor oameni din întreaga lume.

Viziunea companiei de a se apropia de centrul Pământului este de a combina metodele convenționale de foraj cu un fascicul foarte puternic inspirat de tipul de tehnologie care ar putea într-o zi să facă posibilă energia din fuziune nucleară.

Energie nelimitată extrasă din adâncul Pământului

Energia geotermală a devenit energia regenerabilă uitată. În condițiile în care energia solară și cea eoliană domină din ce în ce mai mult piața energiei verzi, eforturile de a profita de vastul rezervor de căldură de sub picioarele noastre rămân cu încăpățânare în urmă.

Nu este greu de înțeles de ce. În ciuda faptului că este o alegere perfectă de energie curată, neîntreruptă și nelimitată, există foarte puține locuri în care rocile fierbinți potrivite pentru extracția energiei geotermale se află la o adâncime convenabilă.

Quaise își propune să schimbe acest lucru prin dezvoltarea unei tehnologii care va permite săpatul până la adâncimi record pentru a obține energie nelimitată.

Cele mai adânci gropi

Până în prezent, cele mai adânci gropi săpate de om s-au oprit la aproximativ 12,3 kilometri. În timp ce Kola Superdeep Borehole și altele asemenea și-au atins limita, ele reprezintă totuși niște recorduri inginerești.

Pentru a săpa mai adânc ar trebui să găsim modalități de a sparge materialul care se află la zeci de kilometri adâncime și apoi să-l aducem la suprafață.

Echipamentele de săpat ar trebui, de asemenea, să poată lucra la temperaturi care depășesc 180 de grade Celsius. Rotirea burghielor pe o distanță atât de lungă ar avea nevoie și de mecanisme speciale.

O potențială alternativă la obstacolele de mai sus este să forăm mai puțin și să ardem mai mult.

Soluția propusă de compania energetică

Născută din cercetarea fuziunii nucleare de la MIT Plasma Science and Fusion Center, soluția lui Quaise este să folosească unde milimetrice lungi de radiație electromagnetică care forțează atomii să se topească.

Dispozitivele numite girotroni pot produce eficient fascicule continue de radiații electromagnetice, mișcând electronii la o viteză mare în interiorul unor câmpuri magnetice puternice scrie Science Alert.

Prin conectarea unui girotron cu o putere de ordinul megawaților la cele mai noi instrumente de săpat, Quaise ar putea să-și facă drum prin cea mai dură și mai fierbinte rocă, până la adâncimi de aproximativ 20 de kilometri în câteva luni.

La aceste adâncimi, căldura rocii din jur poate atinge temperaturi de aproximativ 500 de grade Celsius, suficient pentru a transforma orice apă lichidă pompată acolo într-o stare supercritică asemănătoare vaporilor, perfectă pentru generarea de electricitate.

În cât timp am putea avea energie nelimitată?

Folosind fondurile sale de inițiere și investiții, Quaise anticipează că în următorii doi ani va avea dispozitive implementabile pe teren, care să demonstreze conceptul. Dacă totul merge bine, ar putea avea un sistem funcțional până în 2026, care ar putea produce energie nelimitată.

Până în 2028, compania speră să poată prelua vechile centrale electrice pe bază de cărbune, transformându-le în instalații alimentate cu abur.

Este o tehnologie în același timp atât de veche și totuși atât de nouă, încât este normal să avem o mulțime de întrebări despre cum și dacă ar putea reuși vreodată. Din fericire, Loz Blain, de la New Atlas, a enumerat multe dintre ele pentru ca CEO-ul și cofondatorul Quaise, Carlos Araque, să răspundă.

Energie geotermală este foarte puțin exploatată

Chiar și fără această tehnologie, aproximativ 8,3% din energia lumii ar putea proveni dintr-o sursă geotermală, servind 17% din populația lumii. Aproape 40 de națiuni s-ar putea baza complet pe energia geotermală chiar acum.

Cu toate acestea, în prezent, mai puțin de jumătate din energia electrică a lumii este furnizată de căldura de sub picioarele noastre. Pentru a rămâne pe calea către zero emisii nete până în 2050, energia geotermală ar trebui să crească cu aproximativ 13% în fiecare an. În prezent, extinderea sa este mult mai mică.

Asta lasă mult spațiu de creștere, chiar dacă nu găsim o modalitate de a extinde raza de acțiune. Rămâne de văzut dacă companii precum Quaise vor contribui la stimularea interesului.

Cert este însă că timpul pentru a reduce emisiile și a limita încălzirea globală la ceva mai puțin catastrofal se micșorează rapid.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorul-șef al NASA a demisionat și are planuri mari pentru terraformarea planetei Marte

De ce nu putem construi o stație spațială pe Lună?

Microbii ar putea produce combustibilul de rachete necesar pentru întoarcerea de pe Marte

Rotația Pământului a încetinit, însă este posibil să fie nevoie de ajustarea timpului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase