Home » Știință » „Bateriile zombi” produc sute de incendii anual, iar situația se va agrava dacă oamenii nu își schimbă comportamentul

„Bateriile zombi” produc sute de incendii anual, iar situația se va agrava dacă oamenii nu își schimbă comportamentul

„Bateriile zombi” produc sute de incendii anual, iar situația se va agrava dacă oamenii nu își schimbă comportamentul
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 29.10.2020

„Bateriile zombi” produc sute de incendii în fiecare an la centrele de reciclare și deșeuri, au avertizat experții din industrie, care îndeamnă oamenii să se asigure că bateriile consumate nu sunt aruncate în gunoiul menajer sau cel reciclat.

Bateriile aruncate alături de resturile menajere cel mai probabil vor fi strivite sau înțepate în timpul colectării și procesării gunoiului, potrivit Asociației Serviciilor de Mediu (Esa) din Marea Britanie. Unele tipuri de baterii, în special acumulatorii de litiu-ion și bateriile de nichel și hidrură metalică se pot aprinde sau pot exploda atunci când sunt deteriorate, astfel că pot incendia și alte materiale. În unele cazuri, asta duce la incidente care necesită apoi zeci de pompieri și evacuarea locuitorilor.

Problema se va agrava dacă oamenii nu își schimbă comportamentul

Acumulatorii de litiu-ion ar fi responsabili pentru cel puțin 250 de incendii de la centre de deșeuri și reciclare din Marea Britanie de la începutul anului până în martie 2020. Aceste incendii au reprezentat mai mult de o treime din toate incendiile raportate, înregistrând o creștere față de anul trecut.

De asemenea, acumulatorii de litiu-ion sunt găsiți de obicei în tablete, telefoanele mobile, laptopuri, dispozitive Bluetooth, aparate de ras, periuți de dinți electrice, țigări electronice și unelte electrice. Astfel de acumulatori sunt tot mai folosiți în astfel de dispozitive, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, problema se va agrava dacă oamenii nu își schimbă comportamentul.

Bateriile din deșeurile menajere pot declanșa incendii vaste și îndelungate

Britanicii aruncă 22.000 de tone de baterii în fiecare an, însă doar 45% dintre acestea sunt reciclate în mod corespunzător.

„Incendiile cauzate de bateriile aruncate în mod necorespunzător pot pune vieți în pericol, pot cauza pagube de milioane de lire sterline și pot perturba serviciile de colectare a deșeurilor. Noi sfătuim consumatorii să recicleze bateriile în mod responsabil, la centre speciale de reciclare”, a declarat Jacob Hayler, director executiv al Esa, potrivit The Guardian.

„Bateriile din deșeurile menajere și reciclate pot declanșa incendii vaste și îndelungate. Aceste incidente sunt deseori o provocare pentru pompieri și pot cauza distrugeri semnificative în comunități”, a explicat Mark Andrews, coordonatorul pe incendii de deșeuri de la Consiliul Național al Pompierilor, din Marea Britanie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Din farfurie în baterie, spanacul ar putea fi un catalizator viabil pentru celulele de combustibil

„Incendiile zombie” din vara aceasta din Arctica au eliberat emisii record de dioxid de carbon

Inovație. Cercetătorii au obținut prima baterie organică

„Incendiile zombie” rămase de anul trecut revin la viață în Arctica. Ce avertisment transmit oamenii de știință

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase