Home » Știință » Astronauții de pe Marte vor putea produce combustibil în regim autonom. Cum este posibil?

Astronauții de pe Marte vor putea produce combustibil în regim autonom. Cum este posibil?

Astronauții de pe Marte vor putea produce combustibil în regim autonom. Cum este posibil?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.04.2022

Atunci când vor începe să exploreze planeta Marte, astronauții vor avea de înfruntat numeroase probleme. 

Dincolo de timpul și energia necesare pentru a ajunge acolo, dar și riscurile asupra sănătății asociate cu misiunile de lungă durată în spațiu, mai este vorba și despre vicisitudinile mediului marțian în sine. Amintim aici atmosfera extrem de subțire și toxică, un nivel ridicat al radiațiilor și faptul că temperaturile de suprafață sunt extrem de reci și uscate, indică Universe Today.

Drept urmare, misiunile pe Marte vor trebui să mobilizeze resursele locale pentru a asigura necesitățile de bază, proces cunoscut drept „utilizarea resurselor în situ” sau ISRU. Căutând să rezolve problema legată de combustibilul de propulsare, o echipă de cercetători din cadrul companiei spaniole Tekniker lucrează la dezvoltarea unui sistem care să folosească energia solară pentru a converti apa folosită de astronauți în combustibil.

Compania spaniolă și ideile inovatoare

Tehnologia de acest gen s-ar putea dovedi revoluționară pentru misiunile spațiale de lungă durată din următorii ani, inclusiv cele de pe Lună, Marte sau de mai departe. Cu sediul în nord-estul Spaniei, compania este o organizație non-profit, de cercetare și inovare, specializată pe tehnologiile avansate de comunicare, producție și informații. Aceste „sistem foto-electro-chimic” se bazează pe materiale catalitice de înaltă eficiență pentru producerea de hidrocarburi precum metan, carbon, monoxid sau alcool din dioxidul de carbon atmosferic sau apa uzată.

În cadrul acestui proces, sistemul detoxifică apa uzată, funcționând și că modalitate de reciclare a apei. Sistemul este creația inginerului de telecomunicații Dr. Borja Poza și a inginerului materialelor Dr. Eva Gutierrez.

„Scopul nostru este acela de a crea primul reactor care să producă combustibil spațial pe Marte folosind aerul planetei, care în proporție de 95% este dioxid de carbon. Reactorul va fi alimentat de energia solară, iar apa uzată va fi folosită pentru crearea de combustibil”, declară Poza.

Apă lichidă nu este disponibilă pe Marte

Pe Marte nu este disponibilă apa lichidă, dar mai multe dovezi arată spre rețele subterane de gheață în mai multe regiuni. Aliniate cu procesele ISRU, viitoarele misiuni vor exploata gheața pentru a crea apă potabilă , sisteme de irigare pentru plante, servicii sanitare și producerea combustibilului de rachetă. Acest lucru se poate realiza prin spargerea moleculelor de apă pentru a produce hidrogen molecular și gaz de oxigen.

Când sunt aduse la temperaturi criogenice, aceste elemente devin cele două ingrediente ale combustibilului tradițional din hidrogen – hidrogen lichid și oxigen lichid. Astfel, locația depozitelor de apă înghețată de pe Marte sunt aspecte importante pentru viitoarele misiuni. În jurul polilor, există destule provizii de apă, concentrată in capace de gheață și în straturile de permafrost subteran.

Transformarea gheții în apă

În unele locuri din jurul polilor, a fost descoperită apă înghețată la doar 30 centimetrii sun sol. Datele recente obținute de la ExoMars Trace Orbitat sau TGO au scos la iveala dovezi ale amestecului de gheață cu regolit în zona Valea Marineris.

„Rezultatul acestei activități poate oferi Agenției Spațiale Europene o contribuție semnificativă legată de producția de combustibil pe Marte sau pentru alimentarea unor situri izolate precum stațiile de pe Pământ. Mai are și potențialul de a oferi o contribuție importantă pentru decarbonizarea propriei atmosfere”, spune Jean-Cristophe Berton, ofițer tehnic la ASE, responsabil al Centrului de Operațiuni Spațiale Europene din Germania.

Viitorul combustibililor

Proiectul a fost depus că răspuns la apelul deschis al Platformei Deschise de Inovare Spațială al Agenției Spațiale Europene. Acesta caută idei promițătoare cu aplicabilitate în spațiu.

Sistemul este unul dintre multele tehnologii ce permit astronauților și echipajului să trăiască și muncească eficient, pentru perioade mai mari de timp pe Marte, Lună, dar și mai departe de atât. În astfel de medii, misiunile de aprovizionare vor dura săptămâni sau chiar luni pentru a ajunge la destinație, ceea ce face Pământul să fie un ajutor ineficient.

Aici mai putem include tehnologiile care ar putea permite astronauților să folosească regolitul local pentru construirea unui habitat care să-i protejeze de pericolele de pe Marte, să crească și cultive alimente in interiorul unor astfel.de habitate sau să creeze oxigen din atmosfera marțiană.

Vă mai recomandăm și:

Cutremurele vulcanice de pe Marte sugerează că mantaua planetei este încă activă

Un complex de cratere de pe Marte prezintă dovezi ale gheții. Imagini impresionante de la ESA

Un asteroid a fost detectat cu doar două ore înainte de intrarea în atmosfera Pământului. De ce este totuși o veste bună?

O mișcare turbulentă misterioasă în atmosfera Soarelui, dezvăluită de inteligența artificială

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase