Home » Știință » Jocurile video au un efect neașteptat asupra copiilor. Ce a descoperit un nou studiu?

Jocurile video au un efect neașteptat asupra copiilor. Ce a descoperit un nou studiu?

Publicat: 18.05.2022

Cercetătorii au asociat jocurile video cu un spor de inteligență mai mare la copii, ceea ce contrazice într-o oarecare măsură povestea conform căreia jocurile sunt rele pentru mințile tinere.

Deși diferența în ceea ce privește abilitățile cognitive a fost una mică și nu este suficientă pentru a arăta o relație cauzală, este suficientă pentru a fi notabilă – iar studiul a avut grijă să țină cont de variabile, inclusiv de diferențele genetice și de mediul socio-economic al copilului.

Între timp, privitul la televizor și utilizarea rețelelor de socializare nu au părut să aibă un efect pozitiv sau negativ asupra inteligenței. Cercetarea ar trebui să se dovedească utilă în dezbaterea privind cât de mult timp petrecut în fața ecranului este potrivit pentru mințile tinere.

„Mediile digitale definesc copilăria modernă, dar efectele sale cognitive sunt neclare și intens dezbătute”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată. „Credem că studiile cu date genetice ar putea clarifica afirmațiile cauzale și ar putea corecta rolul de obicei neacoperit al predispozițiilor genetice.”

„Mediile digitale definesc copilăria modernă”

Cercetătorii au analizat înregistrările privind timpul petrecut în fața ecranului pentru 9.855 de copii din cadrul studiului ABCD, toți din SUA și cu vârste de 9 sau 10 ani, scrie ScienceAlert. În medie, tinerii au raportat că petreceau 2,5 ore pe zi uitându-se la televizor sau la videoclipuri online, 1 oră jucând jocuri video și o jumătate de oră socializând pe internet.

Cercetătorii au accesat apoi datele a peste 5.000 dintre acești copii, doi ani mai târziu. În această perioadă intermediară, cei din studiu care au raportat că au petrecut mai mult timp decât norma jucând jocuri video au înregistrat o creștere de 2,5 puncte IQ peste creșterea medie.

Creșterea în puncte de IQ s-a bazat pe performanța copiilor la sarcini care includeau înțelegerea lecturii, procesarea vizual-spațială și o sarcină axată pe memorie, gândire flexibilă și autocontrol.

Este important de menționat că, deși studiul a analizat doar copiii din SUA și nu a făcut diferențe între tipurile de jocuri video (jocuri pe mobil versus jocuri pe consolă), este totuși o perspectivă nouă asupra jocurilor și a IQ-ului.

Cât de mult a crescut IQ-ul copiilor?

„Rezultatele noastre susțin afirmația că, în general, timpul petrecut în fața ecranelor nu afectează capacitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot contribui, de fapt, la creșterea inteligenței”, spune specialistul în neuroștiințe Torkel Klingberg, de la Institutul Karolinska din Suedia.

După cum notează cercetătorii, acesta nu este primul studiu care sugerează că ar putea exista o legătură între timpul pe care copiii îl petrec în jocuri și dezvoltarea abilităților lor cognitive – și se pare că există și alte beneficii asociate jocurilor video.

Echipa din spatele cercetării actuale spune că dimensiunile mici ale eșantioanelor, diferitele concepții ale studiilor și lipsa de luare în considerare a influențelor genetice și socio-economice au dus la rapoartele contradictorii privind efectele timpului petrecut în fața ecranului pe care le-am văzut până în prezent. Acestea sunt limitări pe care acest studiu a urmărit să le minimizeze.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Terapia bazată pe jocuri video ajută pacienții cu accident vascular cerebral

Amber, cel mai mare dezvoltator independent de jocuri video din România, deschide un nou studio

Jocuri video disponibile pentru șoferii Tesla în timp ce se află la volan. Autoritățile nu sunt impresionate

China limitează accesul minorilor la jocuri video. Giganții industriei, forțați să se conformeze

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase