Home » Știință » China caută „alte Pământuri” pentru a le coloniza

China caută „alte Pământuri” pentru a le coloniza

Publicat: 30.05.2022

China a anunțat primele sale planuri de a căuta în stele planete locuibile din apropiere, care ar putea într-o zi să extindă „spațiul vital” al omenirii în Calea Lactee.

În cadrul proiectului, denumit Closeby Habitable Exoplanet Survey (CHES), oficialii propun lansarea unui telescop spațial cu o deschidere de 1,2 metri, la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de un punct Lagrange stabil gravitațional, între Pământ și Soare, potrivit serviciului de știri de stat chinez CGTN.

Punctele Lagrange se deplasează în jurul Soarelui exact în același ritm ca și Pământul, ceea ce înseamnă că o navă aflată într-unul dintre aceste puncte va rămâne la aceeași distanță de planeta noastră pe termen nedefinit.

Odată ajuns în punctul Lagrange L2 (unde se află și telescopul spațial James Webb al NASA), telescopul CHES va petrece cinci ani căutând lumi locuibile printre cele aproximativ 100 de stele asemănătoare Soarelui aflate pe o rază de 33 de ani-lumină de Pământ.

Astronomii speră să găsească 50 de exoplanete asemănătoare Pământului

Din aceste date, astronomii speră să descopere exoplanete de mărimea Pământului care se deplasează în jurul stelelor pe orbite similare cu a noastră – un indiciu că aceste potențiale „Pământuri 2.0″ ar putea adăposti apă și, eventual, chiar viață.

„Descoperirea lumilor locuibile din apropiere va fi un mare progres pentru omenire și, de asemenea, va ajuta oamenii să viziteze aceste planete gemene ale Pământului și să ne extindă spațiul de locuit în viitor”, a declarat Ji Jianghui, astronom la Academia Chineză de Științe și cercetător principal al misiunii CHES, pentru CGTN.

Oamenii de știință spun că speră să găsească aproximativ 50 de exoplanete asemănătoare Pământului sau super-Pământ în cadrul căutării lor.

Telescopul nou propus ar putea detecta exoplanetele mai rapid și mai detaliat prin utilizarea unei metode numite astrometrie. Prin această metodă, oamenii de știință ar căuta oscilațiile revelatoare ale stelelor cauzate de atracțiile gravitaționale ale planetelor care orbitează în jurul lor.

Telescopul ar putea fi lansat în 2026

În cazul în care o stea se clatină foarte mult în comparație cu cele șase-opt stele de referință din spatele ei, telescopul CHES o va semnala pentru investigații suplimentare. Apoi, prin studierea modului specific în care o stea se clatină, cercetătorii spun că vor putea identifica masa exoplanetelor care orbitează în jurul ei și vor putea trasa traiectoria lor tridimensională în jurul ei.

Cu toate acestea, astrometria a fost cauza mai multor controverse în rândul vânătorilor de exoplanete. Depistarea planetelor pornind de la oscilațiile minuscule ale stelelor necesită măsurători extrem de precise, iar până acum doar o singură exoplanetă confirmată s-a bazat pe această tehnică, potrivit Planetary Society.

Până în prezent, echipele de la diverse instituții de cercetare chineze au efectuat doar investigații preliminare privind viabilitatea propunerii, astfel încât proiectul nu este sigur că va fi pus în aplicare. Dar s-ar putea să nu trebuiască să așteptăm prea mult timp pentru a testa capacitatea astrometriei de a detecta lumi îndepărtate.

China este pregătită să își doboare propriul record

Sonda spațială GAIA a ESA, care până în prezent a cartografiat cu precizie locația stelelor, este de asemenea așteptată să folosească astrometria pentru a găsi exoplanete îndepărtate.

Deciziile privind finanțarea misiunii CHES sunt așteptate în iunie, iar dacă va fi selectată, echipa va lucra la construirea noului telescop pentru o lansare în 2026.

China își îndreaptă privirea spre alte planete într-o perioadă de ambiție crescândă în ceea ce privește studiul științific al spațiului. China a amplasat rovere pe Lună și pe Marte și intenționează, de asemenea, să finalizeze prima sa stație spațială până la sfârșitul acestui an și să aibă o bază lunară funcțională până în 2029. De asemenea, China este pregătită să își doboare propriul record de lansări spațiale în acest an, având programate 60 de lansări în 2022, cu cinci mai multe decât cele finalizate în 2021, scrie Live Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Exoplanetele tinere ar putea susține un climat temperat asemănător cu cel de pe Pământ

Un model de vreme spațială ar putea identifica exoplanetele care prezintă viață

Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă de mărimea lui Jupiter 

Învățarea automată identifică exoplanetele locuibile. Cum i-ar putea ajuta pe astronomi?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase