Home » Știință » Produsele pe bază de canabis reduc pe termen scurt durerea cronică

Produsele pe bază de canabis reduc pe termen scurt durerea cronică

Publicat: 11.06.2022

Dovezile pentru eficacitatea avută de produsele pe bază de canabis în tratarea durerii cronice sunt surprinzător de puține, potrivit unei noi analize sistematice efectuate de cercetătorii de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, SUA.

Analiza finanțată de guvernul federal, care va fi actualizată în mod continuu, a fost publicată în Annals of Internal Medicine.

Cercetătorii au găsit dovezi ale unui beneficiu pe termen scurt în tratarea durerii neuropatice (cauzate de leziuni ale nervilor periferici cum este neuropatia diabetică, care duce la durere descrisă ca arsură și furnicături) la produsele pe bază de canabis sintetice aprobate de FDA cu 100% tetrahidrocannabinol (sau THC): dronabinol (sub denumirea comercială Marinol) și nabilonă (Cesamet).

Ambele produse duc, de asemenea, la efecte secundare notabile precum sedare și amețeli, potrivit analizei, subliniază Medical Xpress.

Un alt produs, un spray sublingual compus din două părți egale de THC și canabidiol (sau CBD), extras din planta de canabis și cunoscut sub numele de nabiximols, a arătat, de asemenea, dovezi ale unor beneficii clinice pentru durerea neuropatică, deși acel produs nu este disponibil în S.U.A. Acest produs a condus, de asemenea, la efecte secundare precum greață, sedare și amețeli.

Produsele pe bază de canabis nu sunt studiate suficient

„În general, cantitatea limitată de dovezi ne-a surprins pe toți”, a declarat Marian S. McDonagh, profesor emerit de informatică medicală și epidemiologie clinică la Școala de Medicină OHSU și autoare principală a studiului.

„Cu atât de mult zgomot în jurul produselor pe bază de canabis și disponibilitatea ușoară a marijuanei recreative și medicale în multe state, consumatorii și pacienții ar putea presupune că vor exista mai multe dovezi despre beneficii și despre efectele secundare.

„Din păcate, există foarte puține cercetări valide științific pentru majoritatea acestor produse. Am văzut doar un grup mic de studii de cohortă observaționale asupra produselor de canabis care ar fi ușor disponibile în statele care o permit, iar acestea nu au fost concepute pentru a răspunde la întrebările importante privind tratarea durerii cronice”, a spus ea.

Alegătorii din Oregon, Washington și alte 20 de state au legalizat marijuana medicală și recreativă, cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că multe dintre produsele disponibile acum în SUA nu au fost bine studiate.

Studii cu limitări

„Pentru unele produse de canabis, cum ar fi produsele din plante întregi, datele sunt rare, cu estimări imprecise ale efectului, iar studiile au avut limitări metodologice”, scriu autorii.

Această situație face dificilă ghidarea pacienților.

„Produsele pe bază de canabis variază destul de mult în ceea ce privește compoziția chimică, iar acest lucru ar putea avea efecte importante în ceea ce privește beneficiile și daunele pentru pacienți”, a spus coautorul Roger Chou.

„Acest lucru face ca totul să fie dificil pentru pacienți și clinicieni deopotrivă, deoarece dovezile pentru un produs pe bază de canabis pot să nu fie aceleași pentru altul”, subliniază el.

Meta-analiza făcută pe studiile despre produsele pe bază de canabis

Analiza în formă continuă, împreună cu un rezumat vizual al constatărilor, vor fi, de asemenea, distribuite într-un nou instrument bazat pe web lansat de OHSU și VA Portland Health Care System la începutul acestui an pentru a-i ajuta pe clinicieni și pe cercetători să evalueze cele mai recente dovezi privind efectele canabisului asupra sănătății.

Cunoscut sub numele de Testare sistematică a dovezilor privind marijuana, sau STEM, proiectul își propune să-i ajute pe lucrătorii din domeniul sănătății să traducă implicațiile clinice pentru înțelegerea tuturor.

„Acest tip de analiză continuă este exact tipul de resursă de care au nevoie medicii pentru a le arăta pacienților potențialele beneficii, formulele de canabis care au fost studiate și, cel mai important, lacunele majore în cunoștințe”, a spus coautorul Devan Kansagara, profesor de medicină la Școala de Medicină OHSU și medic la VA Portland.

Cercetătorii au căutat în mai mult de 3.000 de studii din literatura științifică publicate până în luna ianuarie 2022 și au ajuns la un total de 25 de lucrări cu dovezi valide științific: 18 studii controlate randomizate și 7 studii observaționale de cel puțin 4 săptămâni.

Beneficiile produselor din canabis împotriva durerii

Efectele canabisului și cele pe care le au produsele pe bază de canabis se bazează pe capacitatea lor de a imita sistemul endocannabinoid al organismului uman. Sistemul este format din receptori și enzime din sistemul nervos care reglează funcțiile corpului și pot afecta senzația de durere.

În analiza dovezilor, cercetătorii au clasificat tipurile de produse în proporții ridicate, comparabile și scăzute de THC și CBD și au comparat beneficiile și efectele secundare raportate.

Dronabinol și nabilona se încadrează în categoria raportului ridicat de THC la CBD, cu 100% THC (fără CBD), arătând cele mai multe beneficii dintre produsele studiate, meta-analiza celor 6 studii controlate randomizate demonstrând beneficii statistic valide pentru ameliorarea durerii neuropatice în comparație cu placebo.

„Sincer, cel mai bun sfat este să discutați cu medicul dumneavoastră primar despre posibilele tratamente pentru durerea cronică. Dacă doriți să luați în considerare canabisul, trebuie să discutați cu medicul”, a spus McDonagh.

Vă recomandăm să citiți și:

Inima umană se poate repara singură. Care sunt celulele implicate?

Guturaiul și alergiile sezoniere. Simptome, cauze și tratament

Bacterii „hiper-rezistente”, descoperite în solul Antarcticii. O nouă amenințare pentru sănătate?

Te simți rău după ce faci sport? Iată de ce și cum poți preveni asta

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase