Home » Știință » Ochii ar putea fi cheia pentru diagnosticarea precoce a ADHD și TSA

Ochii ar putea fi cheia pentru diagnosticarea precoce a ADHD și TSA

Publicat: 22.06.2022

Ați auzit vreodată spunându-se că „ochii nu mint niciodată”? Acest lucru ar putea fi adevărat, cel puțin în ceea ce privește problemele de dezvoltare neurologică și în diagnosticarea precoce a ADHD și TSA.

O nouă cercetare de la Universitatea Flinders și Universitatea din Australia de Sud, publicată în Frontiers in Neuroscience, dezvăluie că înregistrările oculare ar putea identifica semnale distincte pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și tulburarea de spectru autist (TSA).

Aceste semnale ar putea oferi potențiali biomarkeri pentru afecțiune.

Diagnosticarea precoce a ADHD și TSA ar putea ajuta între 1% și 3% dintre copii

ADHD și TSA sunt ambele tulburări de neurodezvoltare care au o prevalență globală de 3,4% și, respectiv, 1%. De asemenea, 1 din 3 copii cu TSA îndeplinește și comportamentul de diagnostic pentru ADHD, scrie IFL Science.

ADHD se caracterizează prin dificultăți în gestionarea comportamentelor impulsive, hiperactivitate și o luptă pentru a-ți concentra atenția. Iar în cazul TSA, oamenii interacționează, se comportă, comunică și învață în moduri diferite.

Ambele afecțiuni sunt diagnosticate în mod obișnuit în copilărie, dar din cauza trăsăturilor lor similare, uneori diagnoza poate dura mai mult timp. Cercetarea unor instrumente de diagnostic noi și diferite va fi benefică pentru diagnosticarea precoce a ADHD și TSA.

Semnalele retinei

În acest studiu a fost utilizată o electroretinogramă (ERG), apoi datelor li s-a aplicat o analiză DWT (discrete wavelet transform). ERG este un test care măsoară răspunsurile electrice ale diferitelor celule din retină ca răspuns la un stimul luminos. Acest studiu a folosit date de la 55 de persoane cu TSA, 15 cu ADHD și de la 156 de persoane de control.

Cercetătorii au descoperit că copiii cu energie ERG mai mică au TSA, iar copiii cu energie mai mare au ADHD.

Semnalele retiniene au nervi specifici care le generează, așa că dacă putem identifica aceste diferențe și le putem localiza pe căi specifice care utilizează diferite semnale chimice care sunt utilizate și în creier, atunci putem arăta diferențe distincte pentru copiii cu ADHD și TSA și, potențial, alte tulburări de dezvoltare neurologică”, spune dr. Paul Constable, autor principal al studiului.

Ochii oferă informații noi despre creier

„Acest studiu oferă dovezi preliminare pentru modificări neurofiziologice care nu numai că îi diferențiază pe copiii cu ADHD și pe cei cu TSA de cei cu o dezvoltare tipică, dar oferă dovezi și că pot fi deosebiți unii de ceilalți pe baza caracteristicilor ERG”, a continuat el.

„În cele din urmă, ne uităm la modul în care ochii ne pot ajuta să înțelegem creierul”, spune Fernando Marmolejo-Ramos, co-cercetător în lucrare.

„În timp ce sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili anomalii ale semnalelor retiniene care sunt specifice acestor și altor tulburări de neurodezvoltare, ceea ce am observat până acum arată că ne aflăm pe punctul de a descoperi ceva uimitor”, a continuat el.

„Cu siguranță trebuie să urmărim această idee; pe măsură ce apar schimbări, ochii le-ar putea dezvălui”, a mai spus Marmolejo-Ramos.

Această abordare ar putea fi utilă în viitor și pentru schizofrenie și tulburare bipolară.

Vă recomandăm să citiți și:

PH-ul salivei, detectat mai ușor cu un nou senzor. La ce folosește invenția?

Neurocercetătorii au găsit noi factori pentru o vedere bună

Bebelușii te judecă fără să știi. Este moralitatea înnăscută sau dobândită?

Tratarea depresiei ar putea fi ajutată de „bacteriile bune” din probiotice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase