Home » Știință » Carnea de pui oferă mai multe proteine decât cea bazată pe plante, arată un studiu

Carnea de pui oferă mai multe proteine decât cea bazată pe plante, arată un studiu

Carnea de pui oferă mai multe proteine decât cea bazată pe plante, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.06.2022

Tot mai mulți oameni adoptă consumul de carne bazată pe plante. Plantele bogate în proteine (precum soia) sunt ingrediente comune ale acesteia, dar până acum nu s-a știut câți nutrienți din aceste plante ajung în celulele umane, în comparație cu carnea de pui.

În Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetătorii raportează că proteinele dintr-un substitut pe bază de plante nu erau la fel de accesibile pentru celule ca cele din carne reală. Echipa spune că aceste cunoștințe ar putea fi utilizate în cele din urmă pentru a dezvolta produse mai sănătoase.

Consumatorii pot cumpăra acum aproape orice tip de carne alternativă, de la carne de vită tocată până la crochete de pește. Pentru a imita aspectul și textura cărnii reale, plantele sunt deshidratate până devin pudră și amestecate cu condimente.

Apoi, amestecurile sunt de obicei încălzite, umezite și procesate printr-un extruder. Aceste produse sunt adesea considerate ca fiind mai sănătoase decât carnea de animale, deoarece plantele folosite pentru a le face sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi nedorite.

Cum s-a descurcat carnea de pui în testele de laborator?

Cu toate acestea, testele de laborator au arătat că proteinele din înlocuitori nu se descompun în peptide la fel de bine ca cele din carne reală. Osvaldo Campanella, Da Chen și colegii lor au vrut să facă un pas mai departe și să vadă ce cantități de peptide pot absorbi celulele umane din carnea alternativă în comparație cu carnea de pui.

Cercetătorii au creat un model de carne alternativă făcută din soia și gluten de grâu prin procesul de extrudare. Când este tăiat, materialul are fibre lungi în interior, la fel ca puiul. Au fost gătite bucăți atât de înlocuitor, cât și de carne de pui, apoi au fost măcinate și descompuse cu o enzimă pe care oamenii o folosesc pentru a digera alimentele.

Noi înlocuitori de carne

Testele in vitro au arătat că peptidele cărnii alternative au fost mai puțin solubile în apă decât cele de la pui și, de asemenea, nu au fost absorbite la fel de bine de către celulele umane.

Cu această nouă informație, cercetătorii spun că următorul pas este identificarea altor ingrediente care ar putea ajuta la creșterea absorbției de peptide din înlocuitorii de carne bazați pe plante, notează Eurek Alert.

Vă recomandăm să citiți și:

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?

Este consumul de lapte bun pentru dinții tăi? Iată ce spun specialiștii

PH-ul salivei, detectat mai ușor cu un nou senzor. La ce folosește invenția?

Genele ar putea fi „vinovate“ de poftele noastre. Cum determină ele ce alimente consumăm?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase