Home » Știință » Carnea de pui oferă mai multe proteine decât cea bazată pe plante, arată un studiu

Carnea de pui oferă mai multe proteine decât cea bazată pe plante, arată un studiu

Carnea de pui oferă mai multe proteine decât cea bazată pe plante, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.06.2022

Tot mai mulți oameni adoptă consumul de carne bazată pe plante. Plantele bogate în proteine (precum soia) sunt ingrediente comune ale acesteia, dar până acum nu s-a știut câți nutrienți din aceste plante ajung în celulele umane, în comparație cu carnea de pui.

În Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetătorii raportează că proteinele dintr-un substitut pe bază de plante nu erau la fel de accesibile pentru celule ca cele din carne reală. Echipa spune că aceste cunoștințe ar putea fi utilizate în cele din urmă pentru a dezvolta produse mai sănătoase.

Consumatorii pot cumpăra acum aproape orice tip de carne alternativă, de la carne de vită tocată până la crochete de pește. Pentru a imita aspectul și textura cărnii reale, plantele sunt deshidratate până devin pudră și amestecate cu condimente.

Apoi, amestecurile sunt de obicei încălzite, umezite și procesate printr-un extruder. Aceste produse sunt adesea considerate ca fiind mai sănătoase decât carnea de animale, deoarece plantele folosite pentru a le face sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi nedorite.

Cum s-a descurcat carnea de pui în testele de laborator?

Cu toate acestea, testele de laborator au arătat că proteinele din înlocuitori nu se descompun în peptide la fel de bine ca cele din carne reală. Osvaldo Campanella, Da Chen și colegii lor au vrut să facă un pas mai departe și să vadă ce cantități de peptide pot absorbi celulele umane din carnea alternativă în comparație cu carnea de pui.

Cercetătorii au creat un model de carne alternativă făcută din soia și gluten de grâu prin procesul de extrudare. Când este tăiat, materialul are fibre lungi în interior, la fel ca puiul. Au fost gătite bucăți atât de înlocuitor, cât și de carne de pui, apoi au fost măcinate și descompuse cu o enzimă pe care oamenii o folosesc pentru a digera alimentele.

Noi înlocuitori de carne

Testele in vitro au arătat că peptidele cărnii alternative au fost mai puțin solubile în apă decât cele de la pui și, de asemenea, nu au fost absorbite la fel de bine de către celulele umane.

Cu această nouă informație, cercetătorii spun că următorul pas este identificarea altor ingrediente care ar putea ajuta la creșterea absorbției de peptide din înlocuitorii de carne bazați pe plante, notează Eurek Alert.

Vă recomandăm să citiți și:

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?

Este consumul de lapte bun pentru dinții tăi? Iată ce spun specialiștii

PH-ul salivei, detectat mai ușor cu un nou senzor. La ce folosește invenția?

Genele ar putea fi „vinovate“ de poftele noastre. Cum determină ele ce alimente consumăm?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?