Home » Știință » A fost primul bug de computer într-adevăr generat de o insectă?

A fost primul bug de computer într-adevăr generat de o insectă?

A fost primul bug de computer într-adevăr generat de o insectă?
Foto: Naval Surface Warfare Center, Dahlgren, VA./US Naval Historical Center Online Library Photograph/Wikimedia Commons/Public Domain
Publicat: 01.08.2022

Legenda spune că primul bug de computer, sau eroare, a fost generat de o insectă. Mai exact, erorile ar fi primit această denumire tocmai de la insecte, care sunt înțelesul principal al cuvântului „bug” în limba engleză. Spre deosebire de alte legende, aceasta a pornit de la o întâmplare reală, chiar dacă unele detalii s-au amestecat pe parcurs.

Iată cum s-a întâmplat totul de fapt, potrivit savantului Fred R Shapiro: Pe 9 septembrie 1945 (unele surse spun 1947), inginerii de la Harvard lucrau la Mark II, cunoscut și sub numele de Aiken Relay Calculator, un computer electromecanic care era testat pentru marina SUA.

Una dintre mințile strălucitoare care au lucrat la acest proiect a fost Grace Hopper, pionieră a inovării în domeniul computerelor și contraamiral al Marinei SUA, care deține onoarea excepțional de rară de a avea o navă de război numită după ea.

Ce spune legenda despre primul bug de computer?

Echipa de informaticieni a observat că Mark II se comporta ciudat. După ce s-au uitat la componente, au văzut că defecțiunea era cauzată de o molie nefericită care a fost prinsă în releul 70 al panoului F.

Molia rătăcită a fost îndepărtată și Cooper a plasat specimenul în foaia de jurnal a zilei folosind bandă adezivă, împreună cu notația: „Primul caz real de găsire a unui bug”.

În 1988, jurnalul de bord a fost redescoperit la Muzeul de calculatoare Naval Surface Warfare Center din Virginia, iar molia era încă lipită pe foaie, chiar dacă poate puțin prăfuită.

Această parte a poveștii pare să fie adevărată. Cel puțin, nu există niciun motiv să presupunem că a fost inventată. Cu toate acestea, unele interpretări ale poveștii despre primul bug de computer merg mai departe și sugerează că termenul a fost derivat direct din acest incident. Acest lucru cu siguranță nu este real.

Cine a folosit prima dată termenul „bug”?

Termenul „bug” a fost folosit de nimeni altul decât Thomas Edison încă din 1878, când îi scria colegului inventator Theodore Puskas. Scrisoarea sa spune: „Buguri, așa cum sunt numite astfel de mici erori, există și este nevoie de luni de vizionare intensă, studiu și muncă înainte ca succesul sau eșecul comercial să fie cu siguranță atins”, citează IFL Science.

În mod similar, Shapiro scrie că Suplimentul la Oxford English Dictionary definește substantivul „bug” ca „un defect sau defecțiune la o mașinărie, un plan sau altele asemenea”. Definiția dicționarului citează un ziar din 1889 care spune: „Domnul Edison… a stat treaz două nopți la rând, descoperind un ‘bug’ în fonograf, o expresie pentru rezolvarea unei dificultăți și sugerând că o insectă imaginară se ajunsese în interior și provoca toate necazurile”.

O poveste care merită spusă

Așadar, se pare că cuvântul „bug” a fost folosit pentru a descrie o problemă neașteptată, în special în ceea ce privește mașinăriile sau electronicele, cu peste o jumătate de secol înainte de cunoscutul caz al computerului Mark II.

De asemenea, este imposibil de spus dacă întâmplarea din această anecdotă ar putea fi considerată primul bug de computer. Computerele erau la începuturile lor în anii 1940, dar nu se știe dacă acel moment a fost primul când o eroare de computer a fost numită „bug”.

Cu toate acestea, legenda moliei strivite este o poveste grozavă care cu siguranță merită repovestită, indiferent care este adevărul exact.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât cântărește sufletul? Au reușit cercetătorii să dezlege misterul?

De ce nu rezistă căile ferate din Marea Britanie la căldură?

Calitatea aerului din casă ar putea fi evaluată cu un nou instrument

Un robot a rupt degetul unui copil, în timpul unui campionat de șah. „Asta nu este bine”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase