Home » Știință » Funcțiile de conducere autonomă fac cu adevărat drumurile mai sigure?

Funcțiile de conducere autonomă fac cu adevărat drumurile mai sigure?

Publicat: 03.08.2022

În ultimii ani, tot mai multe vehicule folosesc o parte dintre funcțiile de conducere autonomă, cum ar fi detectoarele de unghi mort, frânarea automată și detecția benzii, despre care se spune că măresc siguranța participanților la trafic.

Cu toate acestea, un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Texas din Austin, SUA, constată că o parte dintre funcțiile de conducere autonomă sunt „anulate” prin faptul că oamenii conduc mai mult, blocând astfel drumurile și expunându-se la mai multe posibile accidente.

Studiul, publicat în jurnalul Transportation Research Part A—Policy and Practice, a constatat că șoferii care dețin una sau mai multe dintre aceste funcții autonome au raportat mai mulți kilometri parcurși decât cei cu profiluri similare care nu aveau conducere autonomă.

De ce contează ce distanță parcurgi cu funcțiile de conducere autonomă?

Acest lucru este important, deoarece numărul de kilometri parcurși este probabil cel mai important predictor al accidentelor. Cu cât o persoană conduce mai mult, cu atât este mai probabil să fie implicată într-un accident.

„Ceea ce am arătat, fără nicio ambiguitate în rezultatele noastre, este că după ce au îmbrățișat caracteristicile autonome, oamenii tind să conducă mai mult”, a spus Chandra Bhat, unul dintre autorii proiectului.

„Există cu siguranță beneficii ale acestor caracteristici de siguranță, dar ele sunt ‘anulate’ într-o bună măsură, deoarece oamenii conduc mai mult și sunt expuși mai mult”, a spus el, citat de Tech Xplore.

Multe studii au examinat viitorul și impactul vehiculelor complet autonome, care nu au fost încă realizate. Cu toate acestea, puține studii au investigat impactul caracteristicilor parțial autonome care există deja, a spus Katherine Asmussen, studentă autoare a studiului.

Funcțiile de conducere autonomă nu vor rezolva toate problemele din trafic

Raportul ridică întrebări cu privire la problemele de siguranță legate de vehiculele autonome, pe fondul raportărilor de îngrijorări legate de aceste tehnologii, a declarat Aupal Mondal, un alt student autor al studiului. Bhat spune că vehiculele autonome nu sunt un panaceu pentru toate problemele de trafic, iar credința că ne vor rezolva toate problemele de trafic și siguranță este o iluzie.

Cu siguranță vor exista îmbunătățiri ale siguranței datorate vehiculelor autonome, a spus Bhat. Dar nu vor fi masive.

„Sunt implicate multe probleme, inclusiv un număr mare de călătorii fără pasageri, deoarece vehiculele autonome lasă un membru al familiei într-un loc și se întorc acasă goale pentru a lua un alt membru al gospodăriei către altă destinație”, a spus Bhat.

„Trebuie să ne gândim în mod constant la consecințele neintenționate ale dezvoltării tehnologice”, atenționează el.

Conducerea autonomă crește distanțele parcurse

Studiul a constatat că multe dintre funcțiile de conducere autonomă au dus la o creștere a numărului de kilometri parcurși de vehicul cuprinsă între 5% și 11%, în comparație cu șoferii care nu au avut astfel de funcții.

Caracteristicile analizate au fost sistemele de menținere a benzii, camerele video pentru marșarier, controlul adaptiv al vitezei, frânarea automată și monitorizarea punctelor moarte.

Cercetătorii au chestionat 978 de rezidenți din zona Austin și i-au sortat în grupuri pe baza kilometrilor parcurși anual, începând cu cei care au parcurs 8.000 de kilometri și sfârșind cu cei care au parcurs 65.000 de kilometri. Oamenii de știință au măsurat factori precum venitul, vârsta, sexul, rasa și opiniile despre vehiculele autonome și conducere în general.

Iată ce au aflat cercetătorii

Camerele de marșarier au fost cea mai comună caracteristică de asistență din sondaj, aproape 51% dintre șoferi având una. Acum este obligatoriu la nivel federal ca astfel de camere să fie incluse în toate mașinile noi.

Combinația care a dus la cea mai mare creștere a numărului de kilometri parcurși este formată din camerele de marșarier, controlul adaptiv al vitezei și frânarea automată. Creșterea a fost puțin sub 19%.

Vehiculele dotate doar cu frânare automată au înregistrat cea mai mică creștere a numărului de kilometri parcurși, cu doar 5%.

Cel mai probabil a fost ca femeile, indiferent de vârstă, să folosească aceste funcții, separat sau în combinație.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost primul bug de computer într-adevăr generat de o insectă?

Sfârșitul unei ere! Rusia părăsește Stația Spațială Internațională

Specialiștii au calculat probabilitatea ca resturile din spațiu să creeze victime

Păianjenul necro-robot creat de cercetători pare scos din filmele de groază

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase