Home » Știință » Neuronul artificial de 1 milion de ori mai rapid decât cel natural tocmai a fost creat

Neuronul artificial de 1 milion de ori mai rapid decât cel natural tocmai a fost creat

Neuronul artificial de 1 milion de ori mai rapid decât cel natural tocmai a fost creat
Foto: Ella Maru Studio/Murat Onen
Publicat: 04.08.2022

Cercetătorii de la MIT, din SUA, susțin că au creat cu succes neuronul artificial care este de un milion de ori mai rapid decât cei din creierul uman.

La fel cum procesoarele digitale au nevoie de tranzistori, cele analogice au nevoie de rezistențe programabile. Odată puse în configurația corectă, aceste rezistențe pot fi folosite pentru a crea o rețea de sinapse analogice și neuroni, se arată într-un comunicat de presă.

Aceste sinapse analogice nu sunt doar ultra-rapide, ci și remarcabil de eficiente. Și asta este destul de important, pentru că, pe măsură ce rețelele neuronale digitale devin mai avansate și mai puternice, necesită din ce în ce mai multă energie, crescându-și considerabil amprenta de carbon, scrie Futurism.

Cum a fost realizat neuronul artificial?

După cum este detaliat într-o nouă lucrare, publicată în revista Science, cercetătorii speră că descoperirile lor vor aduce progrese în domeniul învățării profunde analogice, un domeniu în plină dezvoltare al inteligenței artificiale.

Renunțând la mediile organice utilizate în mod normal și optând pentru sticlă high-tech, cunoscută sub numele de sticlă fosfosilicată anorganică (PSG), cercetătorii au reușit să realizeze neuronul artificial care atinge viteze la nivel de nanosecunde, care sunt mult mai mari decât ale sinapselor din creierul uman.

„Potențialul de acțiune din celulele biologice crește și scade cu o scară de timp de milisecunde, deoarece diferența de tensiune de aproximativ 0,1 volți este constrânsă de stabilitatea apei”, a spus Ju Li, autor principal și profesor de științe nucleare.

„Aici aplicăm până la 10 volți pe o peliculă specială de sticlă solidă de grosime nanometrică care conduce protonii, fără a o deteriora permanent”, spune el.

„Și cu cât câmpul este mai puternic, cu atât dispozitivele ionice sunt mai rapide”, a adăugat profesorul.

Un material ușor de obținut

Deoarece PSG poate rezista la tensiuni înalte fără a se defecta, acest lucru le permite protonilor să călătorească la viteze uriașe, procesul fiind, de asemenea, incredibil de eficient din punct de vedere energetic.

Materialul este atât comun, cât și ușor de fabricat, ceea ce îl face nu numai cea mai rapidă opțiune, ci și una practică.

„Atunci când ai un procesor analogic, nu mai antrenezi rețele de tipul celor la care lucrează toți ceilalți”, a spus Murat Onen, autor principal al studiului.

„Vei antrena rețele cu complexități fără precedent, pe care nimeni altcineva nu și le poate permite și care le depășesc cu mult pe toate celelalte”, a declarat Onen.

„Cu alte cuvinte, asta nu este o mașină mai rapidă, este o navă spațială”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Stresul ar putea fi benefic pentru funcționarea creierului. Ce au descoperit oamenii de știință?

A fost primul bug de computer într-adevăr generat de o insectă?

Păianjenul necro-robot creat de cercetători pare scos din filmele de groază

Meteoritul de 50.000 de ani care va revoluționa electronicele și încărcarea rapidă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase