Home » Știință » Concentrația de cortizol din păr ți-ar putea spune cât de stresată ești

Concentrația de cortizol din păr ți-ar putea spune cât de stresată ești

Publicat: 16.08.2022

O echipă de cercetători de la Universitatea din Islanda și Institutul Național de Sănătate Publică din Mexico City, care lucrează cu un coleg de la TU Dresda, a găsit dovezi care sugerează că medicii ar putea fi în curând capabili să măsoare nivelurile recente de stres la pacienți măsurând concentrația de cortizol din păr.

Grupul a scris o lucrare care descrie cercetarea lor și a postat-o pe site-ul cu acces deschis PLOS Global Public Health.

Cortizolul, cunoscut și sub numele de hidrocortizon, este un tip de steroid produs de glanda suprarenală. Acesta servește o mare varietate de scopuri și este produs din abundență atunci când oamenii se confruntă cu stres. Din această cauză, uneori a fost denumit hormonul stresului.

Ce a implicat studiul?

În acest nou studiu, cercetătorii au vrut să știe dacă cortizolul ajunge în păr pe măsură ce acesta din urmă crește și, dacă da, care este legătura dintre concentrația de cortizol din păr și nivelul de stres.

Pentru a găsi răspunsurile, cercetătorii au studiat datele din cohortele mexicane Teachers și Icelandic Stress and Gene Analysis, care au inclus date despre mostre de păr colectate de la 881 de femei care trăiesc în anumite părți ale Mexicului și 398 din Islanda.

Fiecare dintre probe a fost smulsă, nu tăiată, pentru a putea testa și secțiunea rădăcinii. De asemenea, fiecare fir de păr a fost tăiat la doar 3 cm. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că părul crește în medie cu 1 cm pe lună, ceea ce înseamnă că fiecare probă de păr pe care au studiat-o a reprezentat creșterea din ultimele 3 luni.

Fiecare dintre femeile care s-au oferit voluntar pentru a participa la studiu a răspuns, de asemenea, la un scurt sondaj care le-a pus întrebări despre cât de stresate s-au simțit în ultimele trei luni, notează Medical Xpress.

Concentrația de cortizol din păr a „dat de gol” stresul din ultimele 3 luni

După ce au testat mostrele de păr și au analizat sondajele, cercetătorii au împărțit rezultatele în cinci grupuri reprezentând nivelurile de stres ale participanților, cu scoruri numerice acordate pentru a permite compararea între grupuri.

Procedând astfel, cercetătorii au descoperit o corelație între cantitatea de stres raportată de participanți și concentrația de cortizol din păr: cu cât au simțit mai mult stres, cu atât s-a găsit mai mult cortizol în păr.

Cercetătorii sugerează că descoperirile lor indică faptul că nivelurile de cortizol din părul unei persoane pot servi ca biomarker reprezentând nivelurile de stres din trecutul recent. Ei recunosc că un astfel de test ar trebui să țină cont și de alți factori care ar fi putut duce la creșterea producției de cortizol, cum ar fi utilizarea anumitor medicamente sau prezența unor tumori benigne.

Vă recomandăm să citiți și:

Corneea artificială care poate restabili vederea, dezvoltată de cercetători

Chiar și nivelurile scăzute de aer poluat afectează sănătatea, arată un studiu

De ce bărbații sunt mai predispuși la cancer decât femeile? Concluziile unui studiu recent

Activitățile din timpul liber care îți scad riscul de demență

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase