Home » Știință » Rusia a dezvăluit cum va arăta stația sa spațială. Când ar putea fi lansată ROSS?

Rusia a dezvăluit cum va arăta stația sa spațială. Când ar putea fi lansată ROSS?

Publicat: 16.08.2022

Agenția spațială rusă a dezvăluit un model al stației sale spațiale, sugerând că Moscova se gândește cât se poate de serios la abandonarea Stației Spației Internaționale (ISS) și continuarea explorării spațiale pe cont propriu.

Rusia vrea să-și reducă dependența de Occident și să continue pe propriul său drum, ori să coopereze cu țări precum China și Iran, după ce sancțiuni au fost impuse în urma invaziei din Ucraina.

Roscosmos a prezentat un model al stației spațiale, numită ROSS de presa de stat din Rusia, în cadrul unui expoziții militar-industriale organizate în afara Moscovei.

Yuri Borisov, numit luna trecută de președintele Vladimir Putin la conducerea Roscosmos, a declarat că Rusia va părăsi ISS după 2024 și dezvoltă propria sa stație orbitală.

NASA nu a primit confirmarea că Rusia se va retrage de pe ISS

Lansată în 1998, ISS a fost în mod constant ocupată, începând cu noiembrie 2000, în cadrul unui parteneriat între SUA și Rusia care a inclus și Canada, Japonia și alte 11 țări europene.

NASA, care dorește ca ISS să continue să funcționeze până în 2030, a transmis că nu a primit deocamdată confirmarea oficială că Rusia se va retrage, înțelegerea fiind că Moscova va continua să participe până în 2028.

Roscosmos a anunțat că stația sa spațială va lansată în două etape, fără să ofere date exacte.

În prima fază, o stație spațială cu patru module va funcționa. Aceasta va fi urmată de încă două module și o platformă de serviciu, ceea ce va fi suficient pentru găzduirea instrumentelor științifice și unei echipe de patru cosmonauți.

Roscosmos a precizat, de asemenea, că stația va permite cosmonauților ruși o perspectivă mult mai largă prin care să monitorizeze Pământul, față de poziția lor actuală, potrivit The Guardian.

Când ar putea fi lansată stația orbitală rusă?

Deși există unele concepte pentru stația orbitală rusă, lucrările asupra altor segmente sunt încă în curs. Presa de stat din rusia a sugerat că lansarea primului stadiu este plănuită pentru 2025-26, însă nu mai târziu de 2030. Lansarea celui de-al doilea și ultim stadiu este programată pentru 2030-35.

Stația spațială, așa cum este gândită momentan, nu ar avea o prezență umană permanentă ci ar fi locuită de două ori pe an pentru perioade îndelungate de timp.

Dmitri Rogozin, fostul director al Roscosmos, a sugerat că noua stație spațială ar putea juca un rol militar dacă va fi necesar.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sfârșitul unei ere! Rusia părăsește Stația Spațială Internațională

Stația Spațială Internațională a virat din nou pentru a evita resturile unui satelit distrus de ruși

NASA a „holoportat” primii oameni pe Stația Spațială Internațională. Ce este „holoportarea”?

Stația Spațială Internațională va fi distrusă în totalitate. Cum motivează NASA această decizie?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase