Home » Știință » O problemă cu costumul spațial a făcut ca o misiune în afara ISS să se încheie mai devreme decât era planificat

O problemă cu costumul spațial a făcut ca o misiune în afara ISS să se încheie mai devreme decât era planificat

Foto: NASA
Publicat: 20.08.2022

O „plimbare spațială” rusă în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost întreruptă miercuri, 17 august, după ce un cosmonaut s-a confruntat cu o problemă cu costumul spațial.

Controlul misiunii, de la Moscova, i-a ordonat comandantului Expediției 67, Oleg Artemiev, să se întoarcă la ecluză după ce a raportat o problemă cu costumul spațial Orlan: bateria costumului a înregistrat o fluctuație de tensiune.

„Lasă tot ce faci și întoarce-te imediat! Oleg, întoarce-te și conectează-te la stație”, i-a transmis cosmonautului Vladimir Solovyov, fost cosmonaut, acum director de zbor al segmentului rus al ISS.

O problemă cu costumul spațial al unui cosmonaut a scurtat o misiune de întreținere a ISS

Deși Artemiev nu se afla în niciun pericol imediat, dacă alimentarea costumului său spațial s-ar fi oprit complet, el și-ar fi pierdut și capacitatea de a comunica cu colegul său, Denis Matveev, și cu controlorii de zbor de la sol, până când ar fi fost capabil să se conecteze la sursa de alimentare a Stației Spațiale Internaționale.

„Am recepționat și am înțeles”, a spus Artemiev, în timp ce se întorcea spre ecluza de pe partea cu fața spre spațiu a minimodulului de cercetare Poisk, de unde el și Matveev și-au început plimbarea în spațiu, relatează Space.com.

„Cred că avem nevoie de niște panouri solare pe Orlan, ca să le putem reîncărca în timpul activității extravehiculare”, a spus Artemiev după ce a reintrat în ecluză, după aproape două ore și jumătate din cele 6,5 cât era planificat să dureze misiunea.

Ce misiune aveau cei doi cosmonauți?

Artemiev și Matveev, ambii făcând parte din Roscosmos, au fost trimiși în afara stației pentru a continua echiparea unui braț robotic european care a fost montat pe complexul orbital în iulie 2021.

Înainte ca ieșirea lor să fie scurtată, Artemiev și Matveev instalaseră cu succes două camere în zonele cotului brațului robotic european (ERA) și înlăturaseră izolația termică și de pe „mâinile” de la capetele opuse ale brațului.

Cei doi cosmonauți fuseseră însărcinați și să mute un panou de control extern pentru braț dintr-o zonă de operare în alta și să testeze un mecanism de rigidizare pe braț care va fi folosit pentru a facilita prinderea încărcăturilor. Aceste obiective au fost amânate pentru o viitoare ieșire spațială.

Un nou braț robotic

Odată configurat complet, brațul robotic european va fi folosit pentru a muta încărcăturile și echipamentele în afara segmentului rus al stației spațiale. ERA, furnizat de Agenția Spațială Europeană, se alătură brațului robotic Canadarm2, construit în Canada, și brațului japonez Kibo, care susțin deja întreținerea, operațiunile și cercetarea din exteriorul complexului orbital.

După ce a așteptat ca brațul robotic să fie manevrat în configurația de depozitare, Matveev i s-a alăturat lui Artemiev înapoi în interiorul ecluzei, marcând sfârșitul „plimbării” lor. În total, „plimbarea spațială” a durat 4 ore și 1 minut.

Cât timp a petrecut cosmonautul, în total, în spațiu înainte să apară această problemă cu costumul spațial?

Aceasta a fost a șaptea „plimbare spațială” din acest an și a 252-a care sprijină asamblarea, modernizarea și întreținerea Stației Spațiale Internaționale de la lansarea acesteia până în prezent.

Misiunea a fost, de asemenea, a șaptea activitate extravehiculară pentru Artemiev, care acum a înregistrat 45 de ore și 45 de minute lucrate în vidul spațiului; și a treia pentru Matveev, care a petrecut 18 ore și 20 de minute în spațiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Sursa misterioasă a neutrinilor, descoperită în sfârșit de astrofizicieni

Un asteroid cât un zgârie-nori de 50 de etaje a trecut pe lângă Pământ

Prima gaură neagră „în stare latentă” descoperită în afara Căii Lactee

Astronomii descifrează modul în care unele planete îndepărtate prezintă nori fierbinți de nisip

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase