Home » Știință » Un singur gram de sare face diferența pentru milioane de atacuri de cord

Un singur gram de sare face diferența pentru milioane de atacuri de cord

Un singur gram de sare face diferența pentru milioane de atacuri de cord
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 24.08.2022

Este cunoscut faptul că un consum prea mare de sare crește tensiunea arterială, ceea ce, la rândul său, poate duce la probleme cardiovasculare.

Analizând datele privind sănătatea adulților din China, autorii unui nou studiu estimează că o reducere cu doar 1 gram a aportului zilnic de sare ar fi suficientă pentru a preveni 9 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și de atac de cord până în 2030.

Este probabil ca 4 milioane dintre aceste cazuri să fie fatale iar o măsură atât de simplă ar putea salva o mulțime de vieți. În China, consumul mediu zilnic de sare este de 11 grame, mult peste cele 5 grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cercetătorii studiat cele mai recente statistici privind dimensiunea populației, consumul de sare, tensiunea arterială și rata îmbolnăvirii.

Efectul pe termen lung al reducerii consumului de sare

„Estimările anterioare ale impactului asupra sănătății al reducerii consumului de sare în China au folosit surse învechite sau nesigure și nu au luat în considerare efectul pe termen lung al reducerii consumului de sare asupra tensiunii arteriale”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată .

Echipa a analizat alte două scenarii în afară de scăderea unui singur gram: o reducere de 3,2 grame pe zi (o scădere cu 30% față de medie) până în 2025 și reducerea consumului de sare la cele 5 grame pe zi recomandate până în 2030. Dacă aceste ținte sunt atinse, ar putea fi prevenite până la de două ori mai multe decese legate de bolile cardiovasculare.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că reducerea ar trebui să fie consecventă pe mai mulți ani. Programele educaționale derulate în școlile chineze sugerează că majoritatea populației nu ar avea probleme atingă ținta de a reduce 1 gram pe zi. Bolile cardiovasculare reprezintă 40% din decesele din China.

Consumul de prea multă sare, asociat cu anumite tipuri de cancer

Urbanizarea, asociată cu creșterea consumului de alimente procesate, ar fi unul dintre principalii factori care contribuie la apariția acestora. În timp ce autorii acestui studiu au analizat doar o reducere potențială a cazurilor de boli cardiovasculare, ei sugerează că reducerea consumului de sare ar avea și alte multiple beneficii.

Consumul de prea multă sare este asociat și cu anumite tipuri de cancer dar și cu diferite probleme ale rinichilor. Guvernul chinez a lansat o China sănătoasă 2030 pentru a încerca să-și atingă ținta de un aport zilnic de sare de doar 5 grame, potrivit Science Alert.

Acest lucru nu va fi ușor cu o populație de 1,4 miliarde de oameni, dar cifrele produse în acest studiu sunt convingătoare. „Este nevoie urgent de un program de reducere a sării care să fie viabil, coerent, durabil și care să vizeze sursele alimentare majore de sare actuale și viitoare din China”, scriu cercetătorii .

Vă mai recomandăm să citiți și:

Reducerea consumului de sare poate aduce beneficii pentru inimă

Un consum prea mare de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar

Produsele semi-preparate au un conţinut ridicat de sare

Un consum ridicat de sare facilitează formarea proteinelor tau, care joacă un rol important în apariţia Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase