Home » Știință » Ce conțin, de fapt, substanțele folosite în tatuaje?

Ce conțin, de fapt, substanțele folosite în tatuaje?

Ce conțin, de fapt, substanțele folosite în tatuaje?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.09.2022

Tatuajele sunt o adevărată formă de artă, prezentând totul, de la fețe reale până la scene elaborate ale naturii. Oamenii și-au decorat trupurile timp de milenii din motive ceremoniale și religioase.

Cu toate acestea, mulți oameni de astăzi se împodobesc cu aceste imagini ca formă de auto-exprimare. Dar cernelurile folosite pentru tatuaje sunt nereglementate în Statele Unite, rezultând produse ale căror componente sunt în mare măsură un mister.

Oamenii de știință au analizat aproape 100 de cerneluri și raportează că până și atunci când aceste produse includ pe etichetă o listă de ingrediente, listele sunt adesea inexacte. Echipa de cercetare a detectat, de asemenea, particule mici care ar putea fi dăunătoare.

Artiștii nu știu prea multe despre conținutul vopselurilor

„Ideea acestui proiect a apărut inițial pentru că eram interesați de ceea ce se întâmplă atunci când lumina laser este folosită pentru a îndepărta tatuajele”, spune John Swierk, cercetătorul principal din cadrul proiectului. „Dar apoi ne-am dat seama că se știe foarte puțin despre compoziția cernelurilor pentru tatuaje, așa că am început să analizăm mărcile populare.”

Swierk și studenții săi au intervievat mai mulți artiști tatuatori pentru a vedea ce știau despre cernelurile pe care le folosesc pe clienții lor. Deși artiștii au putut identifica rapid un brand pe care l-au preferat, nu știau prea multe despre conținutul acestuia. „În mod surprinzător, niciun magazin de vopsea nu face pigment specific pentru cerneala pentru tatuaje”, explică Swierk. „Companiile mari produc pigmenți pentru orice, cum ar fi vopsea și textile, inclusiv pigmenți folosiți în cernelurile pentru tatuaje.” El observă, de asemenea, că artiștii tatuatori trebuie să aibă licență pentru a își desfășura activitatea dar nicio agenție federală sau locală nu reglementează în sine conținutul cernelurilor.

Ce conțin cernelurile pentru tatuaje?

Cernelurile pentru tatuaje conțin două părți: un pigment și o soluție purtătoare. Pigmentul ar putea fi un compus molecular, cum ar fi un pigment albastru; un compus solid, cum ar fi dioxidul de titan, care este alb; sau o combinație a celor două tipuri de compuși, cum ar fi cerneala albastru deschis, care conține atât pigmentul albastru, cât și dioxidul de titan. Soluția purtătoare transportă pigmentul în stratul mijlociu al pielii și de obicei ajută ca pigmentul să fie mai solubil. De asemenea, poate controla vâscozitatea soluției de cerneală și, uneori, include un ingredient antiinflamator.

Echipa de cercetare a lui Swierk, de la Universitatea Binghamton din New York, a investigat dimensiunea particulelor și compoziția moleculară a pigmenților de tatuaje. Din aceste analize, au confirmat prezența unor ingrediente care nu sunt enumerate pe etichetă. De exemplu, într-un caz, etanolul nu a fost listat, dar analiza chimică a arătat că era prezent în cerneală. Echipa de cercetare a reușit, de asemenea, să identifice ce pigmenți specifici sunt prezenți în unele cerneluri.

Uniunea Europeană a interzis peste 4.000 de substanțe

„De fiecare dată când ne-am uitat la una dintre cerneluri, am găsit ceva care mă denumerea”, spune Swierk. De exemplu, 23 din 56 de cerneluri diferite analizate până în prezent sugerează că este prezent un colorant care conține azot. Deși mulți pigmenți azotici nu provoacă probleme de sănătate atunci când sunt intacți din punct de vedere chimic, bacteriile sau lumina ultravioletă îi pot degrada într-un alt compus pe bază de azot care este un potențial cancerigen, potrivit Centrului Comun de Cercetare, care oferă consiliere științifică independentă Uniunii Europene.

În plus, echipa a analizat 16 cerneluri folosind microscopia electronică și aproximativ jumătate conțineau particule mai mici de 100 nm. „Este o gamă de dimensiuni îngrijorătoare”, spune Swierk, citat de SciTechDaily.

După ce oamenii de știință analizează datele, ei au adăugat informațiile pe platforma What’s in My Ink? „Cu aceste date, dorim să ajutăm consumatorii și artiștii să ia decizii informate și să înțeleagă cât de exacte sunt informațiile furnizate”, spune Swierk.

Uniunea Europeană a interzis în luna ianuarie a acestui an peste 4.000 de substanțe chimice folosite la realizarea tatuajelor dar în Statele Unite nu există asemenea reglementări.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Tuşurile colorate folosite la tatuaje, interzise de Uniunea Europeană

Un instrument de făcut tatuaje, vechi de 2.000 de ani, descoperit în America de Nord

Rafael a recreat un pigment egiptean pierdut odată cu căderea Imperiului Roman

Vopseaua de ouă are mai mulți aditivi în 2022. Rezultatele unui studiu recent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase