Home » Știință » Mersul pe jos este secretul longevității. Iată concluziile specialiștilor

Mersul pe jos este secretul longevității. Iată concluziile specialiștilor

Publicat: 28.08.2022

Mersul pe jos săptămânal este asociat cu o durată de viață mai mare la persoanele cu vârsta de 85 de ani și peste, potrivit cercetărilor prezentate la Congresul ESC 2022.

Indiferent de vârstă, adulții sunt sfătuiți să facă cel puțin 150 de minute de activitate de intensitate moderată pe săptămână  sau 75 de minute de activitate de intensitate mare pe săptămână, ori o combinație echivalentă. Cu toate acestea, pe măsura înaintării în vârstă crește tendința pentru sedentarism și prin urmare și nivelul de activitate fizică, indică EurekAlert.

„Este mai puțin probabil ca adulții să îndeplinească recomandările de activitate pe măsură ce îmbătrânesc”, a spus autorul studiului, dr. Moo-Nyun Jin de la Spitalul Sanggye Paik de la Universitatea Inje, Seul, Republica Coreea.

„Studiul nostru sugerează că mersul pe jos cel puțin o oră în fiecare săptămână este benefic pentru persoanele cu vârsta de 85 de ani și peste. Mai simplu, mergi 10 minute în fiecare zi.”

Mersul pe jos este benefic pentru sănătate

Acest studiu a examinat asocierea dintre mersul pe jos și riscurile de mortalitate în rândul adulților cu vârsta de 85 de ani și peste. Cercetătorii au folosit informații din baza de date Senior a Serviciului Național de Asigurări de Sănătate din Coreea (NHIS). Studiul a inclus 7.047 de adulți cu vârsta de 85 de ani sau mai mult care au fost supuși „Programului național coreean de screening pentru sănătate”, în perioada 2009-2014.

Participanții au completat un chestionar privind activitatea fizică în timpul liber, care viza timpul petrecut în fiecare săptămână mergând într-un ritm lent, de intensitate moderată, ori activități precum mersul cu bicicleta și mersul rapid sau activități de intensitate mare, cum ar fi alergarea.

Vârsta medie a participanților a fost de 87 de ani și 4.813 (68,3%) erau femei. Participanții au fost clasificați în cinci grupuri în funcție de timpul petrecut mergând într-un ritm lent pe săptămână. Aproximativ 4.051 (57,5%) participanți nu au mers lent, 597 (8,5%) au mers mai puțin de o oră, 849 (12,0%) au mers una până la două ore, 610 (8,7%) au mers două până la trei ore și 940 (13,3% ) a mers mai mult de trei ore pe săptămână.

Activitatea fizică prelungește viața

La nivelul întregului grup analizat, de 7.047 de adulți, 1.037 (14,7%) participanți au făcut activitate fizică de intensitate moderată și 773 (10,9%) au făcut activitate fizică de intensitate mare. Doar 538 de participanți (7,6%) au îndeplinit recomandările ghidului pentru activitatea fizică de intensitate moderată până la mare. Dintre cei 2.996 de participanți care au mers într-un ritm lent în fiecare săptămână, 999 (33%) au făcut și activitate fizică de intensitate moderată sau mare.

Cercetătorii au analizat asocierile dintre mersul pe jos, mortalitatea și afecțiunile cardiovasculare după ajustarea la energia cheltuită în activitatea fizică de intensitate moderată până la mare. În comparație cu indivizii inactivi, cei care au mers cel puțin o oră pe săptămână (adică cele mai mari trei categorii de mers pe jos) au avut riscuri relative cu 40% și, respectiv, cu 39% mai mici de mortalitate cardiovasculară.

„Mersul pe jos a fost legat de o probabilitate mai mică de a muri la adulții în vârstă, indiferent dacă aceștia au făcut sau nu o activitate fizică de intensitate moderată până la mare. Identificarea cantității minime de exerciții fizice care poate aduce beneficii celor mai în vârstă este un obiectiv important, deoarece nivelurile de activitate recomandate pot fi dificil de atins. Studiul nostru indică faptul că mersul pe jos, chiar și o oră în fiecare săptămână este avantajos pentru cei cu vârsta de 85 de ani și mai mult, în comparație cu a fi complet inactivi”, spune dr. Jin.

Vă mai recomandăm și:

Misiunea Artemis 1 va trimite forme de viață în spațiul îndepărtat. Ce va mai transporta racheta SLS?

Cea mai mare navă hibrid din lume va transporta pasageri între Marea Britanie și Franța

Te simți rău după ce faci sport? Iată de ce și cum poți preveni asta

Sportul din Rusia a suferit o criză a echipamentelor din cauza restricțiilor de import

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase