Home » Știință » Telescopul Spațial Webb „a străpuns inima” galaxiei Fantomă

Telescopul Spațial Webb „a străpuns inima” galaxiei Fantomă

Telescopul Spațial Webb „a străpuns inima” galaxiei Fantomă
Credit foto: ESA/Webb, NASA & CSA, J. Lee, PHANGS-JWST
Publicat: 30.08.2022

Noi imagini cu spectaculoasa galaxie Fantomă (sau Messier 74) dezvăluie capabilitățile uimitoare ale observatoarelor spațiale care colaborează în multiple lungimi de undă. În cazul de față, datele de la Telescopul Spațial James Webb și Telescopul Spațial Hubble s-au combinat astfel încât să ofere o priveliște încântătoare cu galaxia M74.

Galaxia Fantomă se află la aproximativ 32 de milioane de ani-lumină depărtare de Terra în constelația Peștii. Brațele sale spiralate o fac o țintă favorită pentru astronomii care studiază originea și structura galaxiilor spiralate.

M74 este o clasă specială de galaxii cunoscută drept „galaxie spirală de mare stil”, ceea ce înseamnă că brațele sale spiralate sunt proeminente și bine definite, spre deosebire de structura fragmentată observată la alte galaxii.

„Ochii pricepuți” ai lui Webb au dezvăluit filamente delicate de gaz și praf

„Ochii pricepuți” ai lui Webb au dezvăluit filamente delicate de gaz și praf în brațele grandioase ale galaxiei M74, care pornesc spre exterior din centrul imaginilor. O lipsă de gaz în regiunea nucleară oferă, de asemenea, o priveliște neobstrucționată asupra roiului stelar nuclear din centrul galaxiei.

Telescopul Webb a observat galaxia Fantomă cu ajutorul instrumentului infraroșu MIRI astfel încât să afle mai multe despre fazele timpurii de formare stelară din Universul local. Aceste observații fac parte dintr-un efort mai mare de a cartografia 19 galaxii din apropiere în care se formează stele, fiind vorba de o colaborare internațională. Acele galaxii au fost observate folosind Telescopul Spațial Hubble și observatoare terestre.

Acum, cu ajutorul observațiilor extrem de clare ale lui Webb, astronomii vor putea să identifice regiunile galactice în care se formează stele, să măsoare cu precizie masele și vârstele roiurilor stelare, dar și să obțină noi informații despre natura prafului din spațiul interstelar.

Zone deosebit de strălucitoare de formare stelară

Observațiile lui Hubble cu M74 au dezvăluit zone deosebit de strălucitoare de formare stelară numite „regiuni HII”. Telescopul Hubble s-a alăturat, prin lungimile sale de undă vizibile și ultraviolet, sensibilității de neegalat a lui Webb la lungimile de undă în infraroșu. Totodată, observațiile au fost ajutate de telescoape terestre, cum ar fi Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).

Prin combinarea datelor de la telescoape care operează pe întregul spectru electromagnetic, oamenii de știință pot afla mai multe despre obiectele astronomice, arată un comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a surprins spațiul cosmic așa cum nu l-am văzut niciodată

Telescopul Webb a detectat dioxid de carbon în atmosfera unei exoplanete

De ce cred unii oameni că imaginile Telescopului James Webb infirmă Teoria Big Bang?

Telescopul Spațial James Webb dezvăluie aurorele spectaculoase de pe Jupiter

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase