Home » Știință » Una dintre cele mai mari furtuni solare a lovit planeta Venus

Una dintre cele mai mari furtuni solare a lovit planeta Venus

Publicat: 11.09.2022
Una dintre cele mai mari furtuni solare a lovit planeta Venus
Sursa foto: Shutterstock

Planeta soră a Pământului, Venus, se confruntă cu vreme extremă în această perioadă, după ce o pată solară gigantică, care nu este vizibilă de pe Pământ, a expulzat o cantitate enormă de plasmă generând una dintre cele mai mari furtuni solare.

Sonda spațială STEREO-A observat o ejecție de masă coronală erupând din stratul superior al Soarelui.

Aceasta este a doua ejecție care a lovit planeta Venus în decurs de o săptămână; o alta a erupt pe 30 august și a lovit planeta trei zile mai târziu, exact atunci când nava spațială European Solar Orbiter se afla între Venus și Soare.

Radiațiile intense pot deteriora navele spațiale

Din fericire, nava aparținând ESA și NASA este concepută pentru a măsura tipul de izbucnire violentă pe care tocmai l-a întâlnit și astfel ar putea rezista cu ușurință asaltului solar.

Nava spațială poartă 10 instrumente științifice pentru a observa suprafața Soarelui și a colecta date despre ejecțiile de masă coronală, vântul solar și câmpul magnetic al Soarelui.

Cu toate acestea, Solar Orbiter a reușit să colecteze câteva măsurători valoroase ale mediului său, detectând o creștere a particulelor solare. Evenimentele solare violente aruncă în spațiu particule precum protoni, electroni și chiar atomi de heliu ionizați aruncați de la soare și accelerați la viteze foarte mari.

Astfel de particule prezintă un risc de radiații pentru astronauți și pot deteriora navele spațiale. Înțelegerea mișcărilor și comportamentului lor în spațiu va fi, prin urmare, valoroasă pentru protejarea vieții și a tehnologiei pe Pământ și în spațiu.

„Nu a fost un eveniment banal”

Georgo Ho, un fizician solar la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, a declarat, citat de Live Science, că cea mai recentă erupție „nu a fost un eveniment banal”.

„Pot spune cu siguranță că evenimentul din 5 septembrie este una dintre cele mai mari furtuni de particule energetice solare pe care le-am văzut până acum de la lansarea Solar Orbiter în 2020”, a mai adăugat cercetătorul.

Ho a adăugat că intensitatea energetică a particulelor încărcate din jurul navei spațiale „nu a scăzut de la începutul furtunii”. Se crede că sursa erupției puternice este regiunea petelor solare AR3088, care a fost orientată spre Pământ în luna august.

Datorită rotației Soarelui, această regiune solară va fi orientată spre Pământ din nou, în luna septembrie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Sfârșitul este aproape pentru Soarele nostru. Ce a descoperit misiunea Gaia?

Se apropie sau se îndepărtează Pământul de Soare? Iată ce spun cercetătorii

Cercetătorii vor să folosească Soarele ca pe un telescop gigantic pentru a căuta extratereștri

O nouă analiză arată cum se formează norii sulfuroși din atmosfera planetei Venus

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase