Home » Știință » Test de cultură generală. Cum se numește stratul care protejează Pământul de radiații ultraviolete?

Test de cultură generală. Cum se numește stratul care protejează Pământul de radiații ultraviolete?

Publicat: 13.10.2022

Dacă nu ar exista acest strat, radiațiile solare ne-ar prăji pe noi și tot ce există în jurul nostru. Cum se numește stratul care protejează Pământul de radiații ultraviolete?

Stratul care protejează Pământul de radiații ultraviolete se numește strat de ozon.

Ozonul este un gaz incolor și foarte reactiv care poate fi găsit în toate straturile atmosferei noastre. Majoritatea ozonului (aproximativ 90%) se găsește în stratosferă, care începe la aproximativ 10-16 kilometri deasupra suprafeței Pământului, în funcție de latitudine, și se extinde până la o altitudine de aproximativ 50 de kilometri.

Ozonul din stratosferă protejează viața de pe Pământ de radiațiile ultraviolete (UV) dăunătoare și, prin urmare, este adesea numit ozon „bun”. Acest lucru este în contrast cu ozonul din troposferă, cel mai de jos strat al atmosferei, unde este un poluant al aerului și poate fi dăunător pentru oameni, animale și vegetație, potrivit Copernicus.

Ce se întâmplă cu stratul care protejează Pământul de radiații ultraviolete?

În ultimele decenii, emisiile de substanțe chimice produse de om, cunoscute sub numele de substanțe care epuizează stratul de ozon (ODS), au dus la subțierea stratului de ozon. Acest lucru este cel mai evident în Antarctica, unde distrugerea chimică a ozonului constrânsă de vânturile puternice ale vortexului polar stratosferic a dat naștere „găurii de ozon”, dar ODS afectează concentrațiile de ozon stratosferic la nivel mondial.

La 1 ianuarie 1989, Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon (un protocol la Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon) a intrat în vigoare ca tratat internațional menit să protejeze stratul de ozon prin eliminarea treptată a producției a numeroase ODS responsabile de epuizarea stratului de ozon.

Ca rezultat al primului tratat ratificat universal din istoria Națiunilor Unite, stratul de ozon se reface încet. Pentru a se asigura că tratatul este executat cu succes în această perioadă lungă de timp, factorii de decizie politică au nevoie de informații despre cantitățile de ozon și speciile chimice aferente din stratosferă.

Stratul de ozon este monitorizat în permanență

CAMS monitorizează zilnic stratul de ozon, oferind informații, de exemplu, despre amploarea și magnitudinea găurii de ozon în fiecare an, pe măsură ce se dezvoltă și se recuperează. CAMS oferă, de asemenea, o înregistrare istorică din 2003 până în prezent, pe baza reanalizei sale globale, care combină observațiile cu modelele globale CAMS care descriu compoziția atmosferei. Combinarea reanalizei globale CAMS cu informațiile din reanaliza meteorologică ERA5 permite extinderea înregistrărilor și mai mult înapoi în timp, până în 1979.

În plus, în fiecare zi, CAMS monitorizează și prognozează indicele UV, care este o măsură a cantității de radiații UV care ajunge la suprafața Pământului, ținând cont de efectul ozonului, norilor și particulelor de aerosoli. Scara indicelui UV se desfășoară de la 0 la 11, numerele mai mari semnificând un risc crescut de expunere, leziuni potențiale ale pielii și ochilor și o apariție mai rapidă a daunelor.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Câte culori are curcubeul?

Schimbările climatice afectează copiii chiar înainte ca aceștia să se nască

Oamenii de știință au descoperit cele mai vechi incendii de pădure înregistrate vreodată

„Ghețarul Apocalipsei” din Antarctica se topește din ce în ce mai rapid

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase