Home » Știință » Poate contribui vitamina D la nivelul nostru de energie?

Poate contribui vitamina D la nivelul nostru de energie?

Publicat: 22.11.2022

Cei mai mulți dintre noi știu că vitamina D contribuie la oase și dinți puternici și sănătoși, iar unii dintre noi știu că are și alte beneficii pentru sănătate, de la protecția împotriva bolilor grave la susținerea sistemului imunitar. Dar poate să ofere și energie?

Într-o anumită măsură, vitamina D joacă un rol în reducerea oboselii și în creșterea nivelului de energie. Acest lucru se datorează faptului că ajută la funcționarea mitocondriilor din celulele organismului, care sunt responsabile pentru crearea de energie.

Live Science a aprofundat cercetările legate de vitamina D și energie și a vorbit cu experți pentru a explica cum funcționează totul.

Cum acționează vitamina D asupra organismului uman?

Vitamina D – denumită științific calciferol – este o vitamină pe care o obținem prin expunerea la lumina Soarelui, prin anumite alimente și suplimente. Aceasta permite organismului să absoarbă calciul și fosforul din alimentele care trec prin intestin, ceea ce ajută la dezvoltarea unor oase și dinți puternici și sănătoși.

Dacă nu primim suficientă cantitate din această vitamină, oasele noastre pot deveni fragile, slabe și deformate.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale vitaminei D?

Specialiștii spun că are numeroase beneficii asupra organismului uman. Potrivit acestora, absorbția de vitamina D susține un sistem imunitar puternic și sănătos și luptă astfel împotriva bacteriilor și virusurilor.

Totodată, aceasta reglează funcția cardiacă și reduce tensiunea arterială și poate reduce riscul apariției anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul de tip 2 și scleroza multiplă.

Există, de asemenea, dovezi că nivelurile scăzute de calciferol pot contribui la starea de spirit scăzută, potrivit unei analize publicate în revista Depression and Anxiety. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili legătura exactă.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?

Potrivit Cleveland Clinic, unele dintre simptomele principale ale deficienței de vitamina D la adulți sunt oboseala, slăbiciunea musculară și starea de spirit scăzută. Toate acestea ne pot face să ne simțim abătuți și epuizați.

Dieteticianul Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA, a declarat, de asemenea, că deficiența de vitamina D este asociată cu niveluri scăzute de energie.

„Cercetările au demonstrat că vitamina D ajută la funcționarea mitocondriilor din celulele organismului, care sunt responsabile pentru crearea de energie. Corpul tău o poate produce atunci când este expus la lumina Soarelui”, spune Al Bochi.

De fapt, cei mai mulți oameni își obțin această vitamină în acest mod pe timpul verii, potrivit National Institutes of Health și nu este nevoie de multă expunere pentru ca organismul să înceapă să o producă.

Cu toate acestea, Skin Foundation avertizează că până și o expunere scurtă și limitată este mai mult decât suficientă pentru a provoca leziuni ale ADN-ului care cauzează mutații genetice, astfel crescând riscul de cancer de piele pe tot parcursul vieții.

Vitamina D, necesară și în timpul iernii, poate fi absorbită din anumite alimente

Deși este dificil să obții toată vitamina D de care ai nevoie doar din alimente, unele dintre acestea sunt bogate în mod natural în vitamina D. Printre ele se numără: alimentele și băuturile îmbogățite, cum ar fi laptele sau cerealele pentru micul dejun, peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele, tonul și uleiurile din ficat de pește, gălbenușurile de ou, brânza și unele ciuperci.

„Un supliment de vitamina D poate fi necesar, în special în timpul lunilor de iarnă, atunci când expunerea la lumina Soarelui este limitată”, adaugă Al Bochi.

Specialiștii spun însă că, o cantitate prea mare poate să provoace acumulări de calciu în sânge, ceea ce poate duce la greață, vărsături și slăbiciune sau chiar la o afecțiune potențial gravă numită hipervitaminoză D.

Vă mai recomandăm și:

Ce tip de vitamine B sunt recomandate la începutul sezonului rece

Vitamina D3 ar putea fi importantă în tratarea infecțiilor. Efectele vitaminei D2, puse la îndoială

Câți dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei

Guma de mestecat ar putea fi o metodă eficientă de absorbţie a vitaminelor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase