Home » Știință » Vitamina D3 ar putea fi importantă în tratarea infecțiilor. Efectele vitaminei D2, puse la îndoială

Vitamina D3 ar putea fi importantă în tratarea infecțiilor. Efectele vitaminei D2, puse la îndoială

Publicat: 03.03.2022

Noi cercetări au descoperit diferențe semnificative între cele două tipuri de vitamina D, vitamina D2 având un impact îndoielnic asupra sănătății umane. Însă studiul a constatat că vitamina D3 ar putea echilibra sistemul imunitar al oamenilor și ar putea ajuta la întărirea apărării împotriva infecțiilor virale precum COVID-19.

Într-un studiu în colaborare al Universităților din Surrey și Brighton, cercetătorii au investigat impactul suplimentelor de vitamina D, D2 și D3, luate zilnic pe o perioadă de 12 săptămâni asupra activității genelor din sângele oamenilor, scrie Eurek Alert.

Spre deosebire de opiniile larg răspândite, echipa a descoperit că cele două tipuri de vitamina D nu au același efect. Ei au descoperit dovezi că vitamina D3 a avut un efect modificator asupra sistemului imunitar care ar putea întări organismul împotriva bolilor virale și bacteriene.

Vitamina D3, în prima linie de apărare împotriva virusurilor

Profesorul Colin Smith, autorul principal al studiului de la Universitatea din Surrey, care a început această lucrare în timp ce era la Universitatea din Brighton, a spus: „Am demonstrat că vitamina D3 pare să stimuleze sistemul de semnalizare a interferonului de tip I din organism, o parte cheie a sistemului imunitar care oferă o primă linie de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor”.

„Astfel, un nivel optim de vitamina D3 poate preveni virusurile și bacteriile se instaleze în organism”, a adăugat Smith.

„Studiul nostru sugerează că este important ca oamenii să ia un supliment de D3 sau alimente fortificate adecvat, mai ales în lunile de iarnă”, a spus omul de știință.

Puține alimente produc această vitamină în mod natural

Deși unele alimente sunt îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi unele cereale pentru micul dejun, iaurturi și pâine, puține conțin în mod natural vitamina D. D3 este produsă în mod natural în piele din expunerea la soare sau la lumina UVB ultravioletă artificială, în timp ce unele plante și ciuperci produc vitamina D2.

Mulți oameni au niveluri insuficiente de D3, deoarece trăiesc în locuri unde lumina soarelui este limitată iarna, cum ar fi Marea Britanie. Pandemia de COVID-19 a limitat, de asemenea, expunerea naturală a oamenilor la soare, deoarece oamenii petrec mai mult timp în casă.

Profesorul Susan Lanham-New, coautor al studiului și șef al Departamentului de Științe Nutriționale de la Universitatea din Surrey, a spus: „Deși am constatat că vitaminele D2 și D3 nu au același efect asupra activității genelor umane, lipsa de impact pe care am constatat-o la vitamina D2 înseamnă că este necesar urgent un studiu mai amplu pentru a clarifica diferențele dintre efecte”.

„În concluzie, aceste rezultate arată că vitamina D3 ar trebui aleasă pentru alimente și suplimente fortificate”, a spus Lanham-New.

Studiul este publicat în Frontiers in Immunology.

Vă recomandăm să citiți și:

O femeie s-ar fi vindecat în premieră de HIV folosind un tratament nou cu celule stem

Copiii ar putea avea mai mulți părinți biologici în viitor. „Toate drumurile duc la eugenism”

Dușurile cu apă rece pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce spune știința

Gemenii identici au amprente similare?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase