Home » Știință » Obosit chiar și după 8 ore de somn? Ai putea suferi de „junk sleep”

Obosit chiar și după 8 ore de somn? Ai putea suferi de „junk sleep”

Publicat: 02.12.2022

Alarma de dimineața a pornit, dar încă ești obosit. Mormăi ceva și involuntar apeși butonul de „snooze” de câteva ori – de regulă de două ori – până să te forțezi să cobori din pat.

În timp ce încerci să-ți găsești putere să te dezmeticești pentru că te așteaptă o zi plină, faci calculele și realizezi că ai dormit suficiente ore. Ba chiar ai avut grijă să mergi la culcare azi noapte mai devreme decât de obicei. Însă chiar și așa, corpul îți transmite că ai fi avut nevoie de mai multe ore. Ce explicație să fie aici?

Un potențial motiv este acela că poate nu ai avut parte de un somn atât de bun pe cât crezi. De fapt, a fost un somn prost (junk sleep), adică nu ai dormit suficient sau nu ai avut parte de odihnă de calitate astfel încât creierul și organismul să fi primit toate beneficiile din timpul nopții.

Este foarte posibil ca tu să fi dormit opt ore întregi, dar nu a fost un somn adânc sau te-ai trezit de câteva ori pe parcursul nopții. Termenul de „junk sleep” (care definește somnul de proastă calitate) deja a devenit viral pe rețelele de socializare, în special pe platforma TikTok, unde deja are peste 36 de milioane de vizualizări, potrivit HuffPost.

Semnele care arată că suferi de „junk sleep”

Este drept că multe persoane se trezesc obosite dimineața iar energia este recăpătată abia după câteva minute de acomodare sau după o cafea. Însă de la un anumit punct apar semnele de întrebare. Dacă te trezești frecvent fără puteri și te întrebi dacă, de fapt, ai adormit măcar azi-noapte, poți să te gândești că există probleme.

„Se poate ca, atunci când te trezești, să simți că nu ai dormit chiar deloc. În acele momente, simți că ești neodihnit, iritabil și morocănos. Acest tip de somn nu ne ajută să ne refacem corpul și funcțiile importante, ceea ce pune probleme și în ce privește activitatea din timpul zilei”, a spus Kristen Casey, specialist în insomnii. Cu alte cuvinte, degeaba stai mult în pat, pentru că oricum nu te odihnești corespunzător.

Pe lângă asta, nici în timpul zilei nu funcționezi la capacitate maximă. Avem de-a face cu „junk sleep” și dacă în timpul zilei avem stări de anxietate, depresie, lipsă de concentrare sau iritabilitate, spune Phil Lawlor, expert în știința somnului pentru o companie care produce saltele. De asemenea, ai tendința de a mânca mai mult decât de obicei.

„Junk sleep” are efecte pe termen lung asupra organismului

Iar mai departe, există și implicații pe termen lung: vei observa că te îmbolnăvești mai ușor, începi să suferi de oboseală cronică și poți avea boli cardiovasculare sau digestive.

Specialiștii spun că schimbarea tabieturilor din timpul zilei și înainte de culcare ar putea ajuta. De exemplu, cafeaua fără cofeină ar putea fi o variantă de luat în calcul, iar o baie fierbinte înainte de a pregăti patul pentru somn poate face minuni pentru o noapte liniștită. De asemenea, în pat, înainte de culcare, lecturarea câtorva pagini dintr-o carte aduce mai repede somnul. Deși este recomandat să nu folosim telefonul mobil în pat, dacă este neapărată nevoie, lumina dispozitivului ar trebui fixată la minimum.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Programul haotic de somn al adolescenților îi predispune pe aceștia la probleme de comportament. Există însă și vești bune!

Ce efecte poate avea somnul de slabă calitate?

Somnul mai scurt este legat de un risc mai mare de boli

Ciudata epidemie de somn, un eveniment real care a ucis mii de oameni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase