Home » Știință » Iată cum te face indecizia mai deștept

Iată cum te face indecizia mai deștept

Iată cum te face indecizia mai deștept
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.12.2022

Indecizia poate părea o trăsătură deloc de dorit, dar de fapt poate fi o însușire care duce la judecăți mai înțelepte, arată ultimele studii.

Și dacă te gândești că și tu faci o alegere cu greu, să știi că nu ești singur: nehotărârea este o trăsătură foarte comună. În vreme ce unii ajung rapid la concluzii, alții își cântăresc mai greu opțiunile – ba chiar e posibil ca în final să nu facă deloc o alegere.

Deși unele cercetări au arătat că situațiile acestea dezvăluie de fapt anxietate sau alte probleme similare, ultimele analize arată că ar putea exista și un avantaj. Indecizia ne protejează de erori cognitive comune, precum părtinirea. Astfel, când persoana care reflectă mult înainte de a face, în final, o alegere, aceasta este de regulă mai înțeleaptă decât cei care se aruncă prea ușor la concluzii. Secretul este să învățăm când să așteptăm și când să întrerupem inerția care ne ține pe loc.

Sondajul care arată gradul de ezitare

Psihologii recurg la diverse modalități pentru a măsura gradul de indecizie al pacienților, potrivit BBC.

Cel mai utilizat este un chestionar (Scala de Indecizie Fost), la care participanții trebuie să noteze cu cifre de la 1 (deloc de acord) la 5 (în totalitate de acord) diverse afirmații.

Afirmațiile pot fi, de exemplu:

  • Încerc să evit să iau decizii;
  • Îmi este greu să îmi fac planuri pentru timpul liber;
  • Mă îngrijorez adesea dacă iau decizii greșite;
  • Se pare că îmi ia mult timp să mă decid chiar și asupra celor mai banale lucruri.

Folosind acest chestionar, psihologii au ajuns la concluzia că ezitarea este de multe ori un rezultat al perfecționismului. Perfecționiștii se tem de rușinea sau regretul care ar putea veni după o decizie proastă – de aceea, ei amână alegerile până când au certitudinea că fac ceea ce este corect. Desigur, în unele cazuri, ei nu ajung deloc la acest nivel de încredere.

Însă frustrarea pe care o provoacă sentimentele acestea poate fi o barieră în fața fericirii.

Cât de nemulțumiți sunt indecișii de viața lor?

„În general, când cineva țintește tot mai sus, satisfacția față de situațiile vieții va fi tot mai joasă. (…) Este puțin probabil ca ei să îmbrățișeze afirmații precum condițiile vieții mele sunt excelente, de exemplu, ori dacă aș trăi din nou, nu aș schimba aproape nimic”, a explicat Eric Rassin, profesor de psihologie la Erasmus University din Olanda.

Toate studiile au conchid că morala nu este aceea că ar trebui să aruncăm cu banul când luăm decizii; ci că atunci când punem punct ezitării și îndoielii, am putea fi mai fericiți decât ne imaginăm.

„Un procedeu bun pentru a adopta în final o decizie este: de fiecare dată când nu te poți hotărî ce ar trebui să faci, alege opțiunea care reprezintă o schimbare, decât să menții starea în care te afli”, este sfatul lui Steven Levitt, economist la Universitatea din Chicago.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Regele Solomon, cel mai înțelept dintre înțelepți

Alimentele ultra-procesate și carnea roșie, asociate cu o mortalitate mai mare, conform unui nou studiu

Regele Arthur, suveranul legendar care continuă să fascineze

Ismail al-Jazari, inventatorul musulman considerat de mulți părintele roboticii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase