Home » Știință » Cercetătorii tratează o formă de cancer cu țesut uman cultivat în laborator

Cercetătorii tratează o formă de cancer cu țesut uman cultivat în laborator

Cercetătorii tratează o formă de cancer cu țesut uman cultivat în laborator
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.12.2022

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine, SUA au creat organoide în laborator, derivate din țesut uman și concepute pentru a avansa înțelegerea modului în care se dezvoltă stadiile incipiente ale cancerului la nivelul joncțiunii gastroesofagiene (GEJ) – punctul în care tubul alimentar al sistemului digestiv întâlnește stomacul.

Un raport privind descoperirile dezvăluie, de asemenea, o posibilă țintă biologică pentru tratarea cancerelor GEJ cu un medicament despre care cercetătorii au demonstrat deja că poate încetini sau opri creșterea unor astfel de tumori la șoareci.

Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerele gastroesofagiene răpesc peste un milion de vieți în fiecare an la nivel mondial, iar ratele au crescut de peste două ori în ultimele decenii, de la 500.000 la 1 milion de cazuri noi anual. Refluxul acid, fumatul și infecția bacteriană Helicobacter pylori a stomacului sunt factori de risc bine stabiliți pentru tumorile esofagului și ale stomacului.

Dar experții spun că a fost dificil de demonstrat cum începe cancerul la joncțiunea dintre stomac și esofag, în parte din cauza lipsei unor modele de boală timpurie specifice GEJ, relevante din punct de vedere biologic, pentru cercetare, scrie EurekAlert.

Refluxul acid și fumatul, factori de risc pentru tumorile esofagului și ale stomacului

„Pentru că nu avem un model unic care să distingă tumorile GEJ, cancerele gastroesofagiene sunt adesea clasificate fie ca fiind cancer esofagian, fie ca fiind cancer gastric – nu cancer GEJ”, spune gastroenterologul Stephen Meltzer, profesor de cercetare clinică la Johns Hopkins University School of Medicine și autor al studiului.

„Modelul nostru nu numai că ajută la identificarea schimbărilor cruciale care au loc în timpul creșterii tumorilor la nivelul GEJ, dar stabilește, de asemenea, o strategie pentru studii viitoare care să ajute la înțelegerea tumorilor din alte organe.”

Meltzer și o echipă de experți au creat modelul de boală GEJ prin prelevarea de țesut uman normal din biopsii de la pacienți supuși unor endoscopii superioare. Organoizii cuprind colecții tridimensionale de celule derivate din celule stem care pot replica caracteristicile unui organ sau ceea ce face un organ, cum ar fi producerea unor tipuri specifice de celule.

Utilizând o tehnologie de editare a genelor, cercetătorii au eliminat apoi două gene supresoare tumorale cheie (TP53 și CDKN2A) din organoizi.

Echipa a descoperit anomalii într-o clasă de molecule

Acest lucru a făcut ca celulele să devină mai canceroase, cu o creștere mai rapidă și caracteristici microscopice mai apropiate de malignitate. Aceste organoide modificate au format, de asemenea, tumori la șoareci imunodeficienți.

Echipa a descoperit, de asemenea, anomalii într-o clasă de molecule (lipide) care stochează energie, dar care exercită și o varietate de alte funcții, și a identificat factorul de activare a trombocitelor ca fiind o lipidă cheie suprareglementată în organoidele GEJ. Trombocitele circulă în fluxul sanguin și se leagă între ele sau se coagulează atunci când recunosc vasele de sânge deteriorate, iar acestea pot provoca boli de coagulare la unele persoane.

Cercetătorii au folosit WEB2086, care a oprit creșterea tumorilor organoide GEJ implantate. WEB2086, utilizat pentru a trata bolile trombocitelor, inhibă receptorii factorului de activare a trombocitelor.

Meltzer spune că ar putea fi necesare mai multe studii preclinice înainte de a utiliza compusul pentru pacienții umani, dar că organoizii pot ajuta la avansarea acestor studii.

Cercetarea a fost publicată în Science Translational Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cancerul renal ar putea fi tratat cu medicamente deja existente

Testul de sânge cu Inteligență Artificială poate detecta cancerul hepatic

Un vaccin a demonstrat că poate prelungi viața pacienților diagnosticați cu o formă agresivă de cancer

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase