Home » Știință » Primul reactor de pe „Insula nucleară” a Chinei a fost instalat

Primul reactor de pe „Insula nucleară” a Chinei a fost instalat

Publicat: 08.12.2022

Construcția lui Linglong One, primul reactor de pe „Insula nucleară” a Chinei a început în provincia Hainan din sudul țării, potrivit Televiziunii Centrale a Chinei (CCTV), relatează Global Times. Acesta este un reactor multifuncțional cu apă sub presiune.

China National Nuclear Corporation construiește Linglong One pe baza cercetării independente și a drepturilor de proprietate intelectuală ale Chinei.

Pentru că a fost făcut pentru a satisface diferitele nevoi energetice ale zonei, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că primul reactor de pe „insula nucleară” a Chinei este și primul reactor de acest gen din lume.

Primul reactor de pe „Insula nucleară” a început să fie montat

Odată finalizat, potrivit World Nuclear News, reactorul Changjiang ACP100 va produce anual un miliard de kilowați-oră de energie electrică, suficient pentru a satisface nevoile a 526.000 de gospodării. Reactorul este proiectat pentru energie electrică, încălzire, abur sau desalinizare a apei de mare.

Potrivit CCTV, „insula nucleară” din centrul centralei nucleare este Linglong One. Cercetările arată că infrastructura mai importantă (cum ar fi vasul sub presiune și generatorul de abur al centralei electrice) va fi construită în viitor.

În cât timp va fi finalizat proiectul?

Proiectul Linlong One, a cărui dezvoltare a început în iulie 2021, este lăudat pentru nivelul ridicat de securitate, construcția rapidă și implementarea adaptabilă, printre alte beneficii.

Abia în luna aprilie 2022, fosa reactorului din oțel a fost instalată pentru proiectul demonstrativ de reactor modular mic multifuncțional ACP100 (SMR) la centrala nucleară Changjiang din provincia insulară chineză Hainan. Construcția este estimată a fi finalizată în 58 de luni.

Cine realizează proiectul?

Proiectul este un joint venture între trei mari companii: China National Nuclear Power, o subsidiară a CNNC, care este proprietarul și operatorul; Institutul de Energie Nucleară din China, care se ocupă de proiectarea reactorului; și China Nuclear Power Engineering Group, care se ocupă de construirea centralei.

Shanghai Boiler Works Limited furnizează vasul reactorului, o filială CNNC furnizează generatoarele de abur, iar Dongfang Electric Corporation furnizează alte componente interne ale reactorului pentru instalația de demonstrație.

Reactorul ar putea furniza energie distribuită, dar și pentru alte nevoi, cum ar fi încălzire industrială, încălzire regională, desalinizarea apei de mare etc. Un miliard de kilowați-oră de electricitate poate fi produs de fiecare set Linglong One, care are o capacitate de putere de 125.000 de kilowați.

Primul reactor de pe „Insula nucleară” a Chinei arată preocuparea crescută a țării față de energia curată

Linglong One ilustrează investițiile sporite ale Chinei în proiecte energetice, nu numai pentru că națiunea își intensifică eforturile de a asigura aprovizionarea cu energie în cazul unei pene de curent, ci și pentru că China promovează în mod activ trecerea la surse de energie ecologice și cu emisii scăzute de carbon.

Potrivit datelor de la Administrația Națională a Energiei, China și-a crescut investițiile în proiecte energetice cu 16,7% în primele opt luni ale acestui an.

Linglong One ar putea servi drept proiect demonstrativ, potrivit lui Lin Boqiang, șeful Centrului Chinez pentru Cercetare în Economie Energetică de la Universitatea Xiamen. El a remarcat totuși că un dezavantaj al reactorului compact este că, datorită capacității sale, comercializarea este dificilă, notează Interesting Engineering.

Vă recomandăm să citiți și:

Satelitul Ugandei poate printa țesut uman 3D pe orbită

Ce a început să facă o gaură neagră la scurt timp după ce a fost creată de oameni în laborator?

Un trio de sateliți ar putea face cele mai clare observații cu steaua Pământului

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase