Home » Știință » Imagini spectaculoase. Ce se petrece în interiorul unui reactor în timpul unui test record?

Imagini spectaculoase. Ce se petrece în interiorul unui reactor în timpul unui test record?

Publicat: 14.02.2022

Oamenii de știință au realizat o descoperire majoră în cercetarea energiei de fuziune. Mai exact, laboratorul Joint European Torus (JET), cu sediul în Marea Britanie, și-a doborât propriul record vechi de 25 de ani, după ce o echipă a produs 59 de megajouli de energie în cinci secunde, aproximativ echivalentul a 30 de kilograme de TNT.

Astfel, datorită unei camere montate în interiorul reactorului, acum putem urmări un spectacol incredibil de plasmă incandescentă care se află în interiorul camerei în formă de gogoașă.

Condițiile din interiorul reactorului sunt cel puțin extreme, temperaturile ajungând la peste 100 de milioane de grade Celsius, de zece ori mai mari decât miezul Soarelui.

Temperaturi de zece ori mai mari decât miezul Soarelui

Strălucirea plasmei este creată de izotopi de deuteriu și tritiu care fuzionează împreună pentru a forma heliu, în esență același proces care alimentează stele precum Soarele nostru.

Obiectivul de a realiza fuziunea – o sursă practic nelimitată de energie cu adevărat ecologică și sigură – este probabil încă la mulți ani distanță.

„Este o mare realizare”

Cu toate acestea, este posibil ca reacția să fi durat un timp record de cinci secunde, însă cantitatea de energie necesară pentru a porni reacția depășește cu mult cantitatea obținută.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că descoperirea din această săptămână nu a fost un pas important către realizarea acestui obiectiv, notează Futurism.

„Este foarte, foarte impresionant”, a declarat pentru Nature fizicianul de fuziune Josefine Proll de la Universitatea de Tehnologie Eindhoven din Olanda, care nu a fost implicată în ultima demonstrație. Cu toate acestea, fizicianul de fuziune a adăugat că cinci secunde reprezintă o „mare realizare”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Primul război chimic din istoria omenirii a avut loc mult mai devreme decât s-ar crede

O calitate scăzută a somnului poate crește enorm riscul de boli cardiace

Criza semiconductorilor. Cât investește Uniunea Europeană pentru a produce cipuri

SpaceX va pierde zeci de sateliți Starlink după cea mai recentă furtună geomagnetică

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase