Home » Știință » NASA și Armata SUA, alarmate de progresul „uimitor” al Chinei. „Suntem într-o cursă spațială”

NASA și Armata SUA, alarmate de progresul „uimitor” al Chinei. „Suntem într-o cursă spațială”

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.01.2023

Statele Unite trebuie să „aibă grijă” ca rivalul lor China să nu avanseze prea mult și să încerce să domine resursele lunare, a avertizat administratorul NASA.

Bill Nelson, administratorul agenției spațiale americane și fost astronaut, a atras atenția asupra faptului că rivalul Statelor Unite ale Americii ar putea pretinde „dreptul de proprietate” asupra regiunilor bogate în resurse de pe Lună.

Cursa dintre SUA și China, a adăugat Nelson, s-a intensificat și următorii doi ani vor stabili care dintre țări va obține un avantaj.

„Este un fapt: suntem într-o cursă spațială”

„Este un fapt: suntem într-o cursă spațială. Și este adevărat că trebuie să avem grijă să nu ajungă pe Lună sub pretextul cercetărilor științifice. Nu este în afara posibilităților că ar putea spune trecerea interzisă, noi suntem aici, acesta este teritoriul nostru”, a spus Nelson.

Nelson a citat agresiunea chineză asupra insulelor din Marea Chinei de Sud, acolo unde Beijing a stabilit baze militare, drept dovadă pentru ambițiile teritoriale. „Dacă vă îndoiți de asta, priviți ce au făcut cu Insulele Spratly”, a precizat administratorul NASA pentru Politico.

Anul trecut, programul spațial al Chinei a finalizat o stație spațială ce orbitează Pământul și a lansat numeroase misiuni lunare și de returnare de mostre. A treia etapă a programului, care va stabili o stație de cercetare autonomă în apropiere de popul sudic al Lunii, este așteptată în 2025.

China vrea să trimită taikonauți pe Lună

În decembrie, Guvernul Chinei și-a exprimat viziunea asupra unei misiuni cu echipaj pe Lună, transportul spațial, infrastructură și guvernare spațială. China a anunțat, de asemenea, dorința de a trimite taikonauți pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu.

Între timp, NASA a finalizat recent misiunea Artemis I care a durat 26 de zile și a stabilit un record de distanță parcurs de o navă spațială concepută pentru transportul de oameni. Misiunile viitoare au fost gândite pentru a spori activitatea pe Lună. Cu toate acestea, SUA sunt concentrate și pe Marte.

„Progresul pe care l-au făcut este uimitor”

Șefii din Armata Statelor Unite au atras atenția asupra eforturilor Chinei pentru militarizarea spațiului.

„Este cu siguranță posibil să ne ajungă din urmă și să ne depășească. Progresul pe care l-au făcut este uimitor, uimitor de rapid”, a declarat locotenent general Nina Armagno din cadrul Forțelor Spațiale, citat de The Guardian.

Totuși, Beijing a respins interpretările americanilor cu privire la ambițiile sa spațiale. „Spațiul cosmic nu este un teren de luptă”, a spus Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei de la Washington, adăugând că unii oficiali americani au „vorbit în mod iresponsabil pentru a denatura activități normale și legitime ale Chinei”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China plănuiește să construiască cel mai mare telescop optic din Asia

O misiune chineză își propune să studieze atmosfera și geologia planetei Venus

Primele imagini color trimise de misiunea Chang’e-5 a Chinei: Cum arată suprafața Lunii

Vântul solar creează apă pe Lună, potrivit cercetătorilor chinezi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase