Home » Știință » Sonda Juno a surprins cele mai clare și spectaculoase imagini cu Io, luna lui Jupiter

Sonda Juno a surprins cele mai clare și spectaculoase imagini cu Io, luna lui Jupiter

Publicat: 10.03.2023
Credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Sonda Juno de la NASA a trecut pe lângă Io, satelitul natural al lui Jupiter, apropiindu-se la 51.500 km de cea mai interioară și a treia ca mărime dintre cele patru luni galileene.

Noile imagini uimitoare oferă cea mai bună și mai apropiată priveliște a celei mai vulcanice luni din Sistemul nostru Solar de când misiunea New Horizons a trecut pe lângă Io și sistemul Jupiter în 2006, în drumul său spre Pluto.

Suprafața pestriță și colorată provine din activitatea vulcanică, cu sute de guri de aerisire și caldere pe suprafață care creează o varietate de caracteristici. Penele vulcanice și fluxurile de lavă de pe suprafață apar în tot felul de culori, de la roșu și galben la portocaliu și negru. Unele dintre ,,râurile” de lavă se întind pe sute de kilometri.

În cadrul misiunii sale extinse, Juno a orbitat până acum de 49 de ori în jurul lui Jupiter și este pe cale să studieze mai mulți sateliți ai acestuia. Acest ultim survol al lui Io a fost al treilea din cele nouă survoluri ale lunii vulcanice în cursul anului viitor, primul având loc în decembrie 2022.

Sonda Juno s-a apropiat la 51.500 kilometri de Io

Jason Perry, un expert în observarea lui Io care a lucrat cu echipele de imagistică Cassini, Galileo și HiRISE, a declarat pe Twitter că, după ce a văzut noile imaginile de la Juno, a observat unele schimbări subtile față de imaginile New Horizons.

„Modificările de suprafață sunt destul de subtile, dar există cel puțin două”, a scris Perry, potrivit ScienceAlert.

„Prima este un mic flux de la capătul estic al East Girru. Acesta este un punct fierbinte, vulcanic, văzut pentru prima dată de New Horizons în mijlocul unei mini-explozii. Este încă activă conform Juno JIRAM”.

Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) este un instrument dublu, compus dintr-un aparat de imagistică și un spectrometru care împart același telescop.

Cea mai clară și mai apropiată vedere a celei mai vulcanice luni din Sistemul Solar

Perry a declarat că alte date arată o înroșire a Chors Patera, un crater vulcanic în formă de bol. „Materialul roșiatic de pe Io indică prezența de S3-S4, sulf cu lanț scurt care trebuie reîmprospătat în mod regulat prin vulcanism activ, la temperaturi ridicate”, a explicat el.

JunoCam este un instrument de lumină vizibilă de înaltă rezoluție, care, de fapt, nu face parte din sarcina științifică principală a navei spațiale.

A fost inclusă în misiune ca o cameră de informare publică, iar imaginile sale sunt procesate de membri ai publicului, mulți dintre aceștia procesând în mod activ imaginile lui Juno de când aceasta a ajuns pe Jupiter în 2016.

Cu toate acestea, odată cu multitudinea de imagini JunoCam, s-a dovedit că imaginile au fost folosite și pentru știință.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Sonda Juno a surprins o imagine uimitoare cu un corp ceresc acoperit cu sute de vulcani

Sunetele ciudate înregistrate de sonda Juno atunci când a ajuns la Ganymede, satelitul lui Jupiter

Imagini absolut uimitoare cu planeta Pământ, surprinse de nava spațială Juno

Nava spațială Juno a surprins primele imagini apropiate cu Ganymede din ultimele două decenii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase