Home » Știință » Chimicalele eterne pot reduce fertilitatea femeilor cu până la 40%

Chimicalele eterne pot reduce fertilitatea femeilor cu până la 40%

Publicat: 26.03.2023

Substanțe chimice robuste folosite cândva în tot, de la produse cosmetice și impermeabilizare până la recipiente pentru alimente și spumă pentru stingerea incendiilor, chimicalele eterne pot reduce fertilitatea femeilor din întreaga lume.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (SUA) a descoperit într-un eșantion de femei din Singapore dovezi care asociază concentrațiile plasmatice de substanțe perfluoroalchilice (PFAS) cu o creștere a dificultății de a rămâne însărcinate.

Deși natura acestei conexiuni nu este clară, rezultatele se adaugă la îngrijorările tot mai mari că concentrațiile de așa-numitele „chimicale eterne” de pe suprafața Pământului pun sănătatea noastră în pericol.

Substanțele per- și poli-fluoroalchilice precum PFAS sunt compuși sintetici care și-au găsit o gamă largă de aplicații în diferite produse de consum încă de la mijlocul secolului al XX-lea. Utile drept barieră împotriva apei sau a substanțelor uleioase, aceste substanțe sunt întâlnite în mod obișnuit ca straturi antiadezive și rezistente la pete.

Unul dintre avantajele lor este puterea legăturii de carbon-fluorură, care rezistă la degradare. Din păcate, acesta se întâmplă să fie și unul dintre dezavantajele lor, permițându-le să persiste ani de zile în mediu în concentrații din ce în ce mai mari, subliniază Science Alert.

Având în vedere că aceste materiale sunt atât de răspândite și cuprind un catalog vast de mii de variante, șansele ca potențiale toxine să se ascundă în ele au devenit prea mari pentru a fi ignorate.

Chimicalele eterne pot reduce fertilitatea

„PFAS ne pot perturba hormonii reproductivi și au fost asociate cu debutul întârziat al pubertății și cu riscuri crescute de endometrioză și sindromul ovarelor polichistice în câteva studii anterioare”, spune Damaskini Valvi, autoare principală a noului studiu și epidemiolog de mediu la Mount Sinai.

„Ceea ce adaugă studiul nostru este faptul că chimicalele eterne pot reduce fertilitatea la femeile care sunt în general sănătoase și care încearcă în mod natural să rămână însărcinate”, spune cercetătoarea.

Valvi și echipa ei au recrutat peste 1.000 de voluntare prin studiul Singapore Preconception Study of Long-Term Maternal and Child Outcomes, care a colectat informații despre femei care și-au exprimat dorința de a concepe.

Fiecare participantă a asistat la trei sesiuni preconcepționale timp de câteva luni înainte de a primi o serie de apeluri telefonice în anul următor pentru a-i urmări starea de sarcină.

Un sub-studiu a măsurat apoi nivelurile diferitelor tipuri de PFAS din plasma sanguină colectată de la 382 dintre participante, comparându-le pe cu măsurătorile de timp până la sarcină și probabilitatea de sarcină, precum și cu probabilitatea unei nașteri normale.

Ce date a dezvăluit studiul?

Echipa a constatat o scădere a fertilităţii de aproximativ 5-10% între sfertul dintre participante cu cea mai mică expunere la PFAS și următoarele 25%, și așa mai departe până la quartila superioară.

În cele din urmă, acest lucru a însemnat o reducere cu aproximativ 30-40%, în medie, a probabilității de a rămâne însărcinată sau de a naște pe parcursul unui an de urmărire la femeile expuse la un amestec de diferite substanțe chimice PFAS.

Motivul pentru care se întâmplă asta încă nu este cunoscut pe deplin, deși se presupune cu un grad mare de încredere că PFAS ar putea întrerupe funcționarea tipică a hormonilor reproductivi.

Faptul că participantele erau voluntare și trebuiau să-și amintească și să-și auto-raporteze detaliile sarcinilor ar putea introduce, de asemenea, rezultate părtinitoare.

Chiar și așa, în linii mari, rezultatele însumează o diferență destul de semnificativă dacă se presupune că acestea reflectă o populație mai mare, adăugând vești proaste pentru cuplurile anxioase.

Fertilitatea este în scădere în mare parte din lume

„Studiul nostru sugerează cu tărie că femeile care plănuiesc să rămână însărcinate ar trebui să fie conștiente de efectele nocive ale PFAS și să ia măsuri de precauție pentru a evita expunerea la această clasă de substanțe chimice, mai ales atunci când încearcă să rămână însărcinate”, spune Nathan Cohen, autor principal al studiului și cercetător în medicină și mediu la Mount Sinai.

Având în vedere că o mare parte din lume se confruntă cu o scădere bruscă a fertilităţii, una care ar putea aduce inversarea creșterii populației în deceniile următoare, este util să existe o cale de cercetare pentru cauzele potenţiale. Asta nu înseamnă că doar PFAS se află în spatele declinului, însă cel puțin ar putea fi un factor pe care să-l putem aborda.

Cercetătorii caută în prezent modalități de a crește rata de descompunere a acestor substanțe. Împreună cu măsurile de restricționare a utilizării lor, s-ar putea să vedem sfârșitul acestor chimicale eterne și a duzinei de probleme de sănătate pe care le-ar putea provoca.

Această cercetare a fost publicată în Science of the Total Environment.

Vă recomandăm să citiți și:

Un geamăn nenăscut a fost îndepărtat din creierul unei fetițe de 1 an din China

Un studiu dovedește că exercițiile fizice ar trebui să fie tratamentul principal în tratarea depresiei

Bacteriile din ocean au ajuns în aerul pe care îl respirăm, arată un studiu

Cercetătorii lucrează la imprimarea 3D direct în corpul uman

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase