Home » Știință » NASA a construit o replică a Lunii sub apă

NASA a construit o replică a Lunii sub apă

Publicat: 24.04.2023

NASA și-a transformat uriașul Laborator de Flotabilitate Neutră (NBL), de 6,2 milioane de litri, într-o replică a suprafeței selenare, pentru a-i antrena pe astronauții care se vor aventura cu adevărat pe Lună peste câțiva ani. 

Astronauții se vor scufunda până la o adâncime de 12 metri, în interiorul bazinului de scufundare de 60 pe 30 de metri, pentru a experimenta o simulare a unei șesimi din gravitația Pământului, cu ajutorul unor greutăți și dispozitive de plutire, potrivit Futurism.

Agenția spațială americană a făcut tot posibilul să creeze condiții similare cu cele de pe suprafața Lunii și a inclus în simulare bolovani, nisip și chiar mișcarea Soarelui.

O simulare a mediului selenar

„Suntem în plin proces de instalare a nisipului care imită regolitul”, a declarat Clay Tomlinson, manager de program la V2X, o companie contractată pentru a construi replica Lunii, care „va permite astronauților să traverseze acel mediu doar pentru a înțelege cum se va simți”.

Primii astronauți care vor păși pe Lună după mai bine de jumătate de secol sunt așteptați să fie lansați în acest deceniu, în cadrul misiunii Artemis 3 de la NASA.

Bazinul masiv al NBL a fost folosit înainte pentru a antrena membrii echipajului pentru șederi prelungite la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), precum și pentru recuperarea navelor spațiale Orion.

„Acestea sunt vremuri curajoase”

NASA plănuiește ca în viitor să folosească instrumentul ca să antreneze astronauții pentru Lunar Gateway, o stație spațială care va servi drept punct de plecare pentru astronauții aflați în drumul lor spre suprafața Lunii.

Și, pe măsură ce tot mai mulți parteneri comerciali din domeniul spațial se implică, Laboratorul V2X este așteptat să furnizeze bazine de simulare subacvatice unui număr tot mai mare de companii private.

„Acestea sunt vremuri curajoase. Există entuziasm în jurul explorării și a noilor provocări… este mai mult decât am văzut până acum”, a declarat Tomlinson pentru Space.com.

Vă mai recomandăm și: 

Bateriile imprimate 3D pe Lună i-ar putea ajuta pe astronauții din programul Artemis

Regolitul lunar ar putea furniza oxigen și combustibili pe satelitul Pământului

Patru oameni vor trăi ca pe Marte! NASA face un experiment timp de un an

Elicopterul Ingenuity al NASA a doborât un nou record pe Marte

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase