Home » Știință » Căutarea de urși într-o peșteră din Alaska a dus la o descoperire importantă

Căutarea de urși într-o peșteră din Alaska a dus la o descoperire importantă

Căutarea de urși într-o peșteră din Alaska a dus la o descoperire importantă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.05.2023

O analiză a datelor genetice antice a arătat că unii nativi din Alaska trăiesc încă aproape exact acolo unde trăiau strămoșii lor acum 3.000 de ani. Primii oameni care au trăit în America au migrat din Siberia peste podul Bering cu mai mult de 20.000 de ani în urmă. Unii și-au croit drum spre sud până la Tierra del Fuego, în vârful Americii de Sud. Alții s-au stabilit în zone mult mai apropiate de locul lor de origine, unde descendenții lor încă prosperă astăzi.

Biologul evoluționist Charlotte Linqvist de la Universitatea din Buffalo (UB), SUA și colaboratorii săi au arătat cu ajutorul analizei datelor genetice antice că unii nativi din Alaska trăiesc încă aproape exact acolo unde trăiau strămoșii lor acum 3.000 de ani.

Lucrarea se intituleză „Un paleogenom de la un individ din Holocen susține continuitatea genetică în sud-estul statului Alaska” și a fost publicată în revista iScience.

Linqvist a efectuat studii extinse în Alaska. Ea a explorat rămășițele unor mamifere care au fost găsite într-o peșteră de pe coasta de sud-est a statului. Un os a fost identificat inițial ca fiind al unui urs. Cu toate acestea, analiza genetică a arătat că este vorba despre rămășițele unei femei, potrivit EurekAlert.

Tânăra doamnă din peșteră

„Ne-am dat seama că populațiile indigene moderne din Alaska, în cazul în care ar fi rămas în regiune de la primele migrații, ar putea fi înrudite cu acest individ preistoric”, a spus Alber Aqil, doctorand în științe biologice la UB și primul autor al lucrării.

Primele popoare începuseră deja să se deplaseze spre sud, de-a lungul coastei de nord-vest a Pacificului, înainte ca o rută interioară între straturile de gheață să devină viabilă. Unii, inclusiv individul de sex feminin din peșteră, și-au stabilit domiciliul în zona care înconjoară Golful Alaska. În acea zonă locuiesc acum națiunea Tlingit și alte trei grupuri: Haida, Tsimshian și Nisga’a.

Aqil și colegii săi au analizat genomul acestui individ din urmă cu 3.000 de ani – „o cercetare care nu a fost posibilă cu doar 20 de ani în urmă”, a precizat Linqvist – au determinat că ea este cel mai strâns înrudită cu nativii din Alaska care trăiesc astăzi în zonă. Cooperarea dintre popoarele native din Alaska și comunitatea științifică a fost o componentă semnificativă a explorărilor de peșteri care au avut loc în regiune. Asociația Cooperativă Wrangell a numit individul antic analizat în acest studiu drept „Tatóok yík yées sháawat” (Tânără doamnă din peșteră).

O rudă străveche a popoarelor actuale Tlingit

Cercetările lui Aqil și Lindqvist au demonstrat că Tatóok yík yées sháawat este, de fapt, cel mai apropiat individ de popoarele Tlingit din prezent și de cele ale triburilor din apropiere.

Narațiunile orale despre originea poporului Tlingit includ povestea celei mai recente erupții a Muntelui Edgecumbe, care i-ar plasa pe acești oameni în regiune exact cu 4.500 de ani în urmă. Prin urmare, Tatóok yík yées sháawat, ruda lor, îi informează nu doar pe cercetătorii antropologici din zilele noastre, ci și pe poporul Tlingit însuși.

Vă mai recomandăm și:

Oamenii antici au dezvoltat limbajul cu 200.000 de ani în urmă. Ce își spuneau?

A fost Stonehenge un calendar preistoric? Un studiu susține că nu

Ești o persoană matinală? Genele de la neanderthalieni joacă un rol important

Numeroase cranii de animale, găsite într-o peșteră a neanderthalienilor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase