Home » Știință » Ce să pui în vin pentru un gust mai bun?

Ce să pui în vin pentru un gust mai bun?

Publicat: 04.06.2023

Nanoparticulele de aur pot duce la un vin cu un gust mai bun deoarece oferă o „suprafață inteligentă” care poate capta compușii de sulf din vinuri, îmbunătățindu-le aromele, sugerează o nouă cercetare.

Dacă vă faceți griji cu privire la costul crescut pe care l-ar putea aduce acest ingredient adițional, răspunsul este „nu va crește chiar atât de mult”, deoarece particulele, dar și moleculele pe care acestea le captează, pot fi îndepărtate și utilizate în mod repetat.

Vinicultorii din Australia de Sud se bucură în prezent că un Cabernet Sauvignon cu preț mediu a învins mii de concurenți cu prețuri mai mari pentru a câștiga un trofeu internațional. Australia a investit masiv în viticultura științifică, dezvoltând instrumente pentru a combate bolile și lipsa apei.

Acum, Institutul Australian de Cercetare a Vinului din cadrul Universității Flinders s-a îndreptat către sarcina de a îndepărta impuritățile nedorite, în special compușii cu sulf. Progresele au fost anunțate în npj Science of Food.

Cum poate fi obținut vinul cu un gust mai bun?

Dr. Agnieszka Mierczynska-Vasilev și coautorii au acoperit suprafețe cu un polimer de plasmă și au lipit particule de aur de 68 de nanometri lățime. În ciuda statutului de metal nereactiv al aurului, particulele se leagă puternic la o varietate de compuși ai sulfului, inclusiv la hidrogenul sulfurat și la molecule mai complexe, cum ar fi metantiolul (CH3SH).

„Un beneficiu cheie al noii abordări este că este ușor de implementat și de recuperat. În esență, există un proces într-un singur pas în care suprafața inteligentă este adăugată direct în vin și apoi îndepărtată după o anumită perioadă de timp”, a spus Mierczynska-Vasilev într-un comunicat.

Autorii văd potențiale aplicații în adăugarea de nanosuprafețe la materialele de ambalare, precum și la dispozitivele de filtrare, notează IFL Science.

Sulful este un element important și are locul său în natură, dar mirosul este destul de neplăcut. Cantități mici pot strica un aliment, în special unul atât de nuanțat precum vinul, iar viticultorii cheltuie mult pentru a elimina cât pot din acest sulf. Problema este complicată de faptul că unii compuși volatili de sulf contribuie cu caracteristici fructate la vinurile care sunt adesea considerate dezirabile.

Cum este eliminat sulful din vin în prezent?

În prezent este adăugat cupru pentru a obține un vin cu un gust mai bun, deși are și acesta un gust neplăcut propriu, iar concentrația maximă este reglementată pe piețele majore din cauza preocupărilor cu privire la sănătatea consumatorilor.

În 12 studii, nanosuprafețele de aur au îndepărtat în mod constant aceeași cantitate sau una mai mare de hidrogen sulfurat din vinurile albe și roșii decât cuprul, deși diferențele au fost rareori semnificative statistic. Între timp, nanoparticulele nu au afectat compușii de sulf dezirabili.

A fost ales aurul atât pentru că proprietățile sale sunt ușor de controlat la scară nanometrică, cât și pentru că se știe că se leagă de legăturile sulf-hidrogen. Suprafața mare față de volumul nanoparticulelor înseamnă că cantități mici pot prinde o mulțime de compuși, astfel încât costul aurului este mic, asta pe lângă potențialul de reîmprospătare și reutilizare.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?

Flora intestinală a copiilor ar putea indica dacă vor fi sau nu obezi

Când ar trebui să te îngrijoreze consumul de zahăr?

Este mâncarea cu adevărat expirată? Etichetele alimentelor înseamnă cu totul altceva

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase