Home » Știință » Hotelul de cânepă: iată cea mai înaltă clădire făcută din canabis

Hotelul de cânepă: iată cea mai înaltă clădire făcută din canabis

Publicat: 07.07.2023

Hotelul de cânepă cu 12 etaje și 54 de camere așteptat să fie inaugurat în Cape Town, Africa de Sud, ar putea fi cea mai înaltă clădire din lume realizată din acest material.

Acesta promite priveliști ale masivului Table Mountain din Cape Town și o „amprentă ecologică minimă”, scrie Interesting Engineering, citând AFP.

Hotelul de cânepă este construit cu cărămizi din „beton de cânepă” realizate din părțile lemnoase ale acestor plante, susținute de o structură din ciment și beton. Betonul de cânepă îi conferă clădirii proprietăți izolatoare și ignifuge.

Industria construcțiilor vrea să-și reducă amprenta de carbon

Potrivit National Ready Mixed Concrete Association, fiecare kilogram de beton eliberează circa 400 de grame de dioxid de carbon. În plus, materialele de construcție sunt responsabile pentru 11% din emisiile globale de carbon.

Din aceste motive, industria construcțiilor continuă să caute modalități de a-și reduce amprenta de carbon. Alături de multe alte biomateriale precum miceliile și algele, cânepa câștigă popularitate drept unul dintre cele mai durabile materiale din lume.

Prin urmare, înlocuirea oricărei porțiuni din betonul unei clădiri poate ajuta la reducerea impactului clădirii asupra planetei, în principal dacă este înlocuită cu beton de cânepă, care blochează carbonul.

Poate fi hotelul de cânepă un exemplu pentru industria construcțiilor?

Betonul de cânepă extrage mai multă poluare cu carbon din aer decât eliberează și este considerat negativ din punct de vedere al carbonului.

„Planta absoarbe carbonul, este pusă într-o cărămidă și apoi este depozitată într-o clădire timp de 50 de ani sau mai mult”, a declarat Boshoff Muller, directorul Afrimat Hemp (compania care produce betonul de cânepă pentru hotel).

Construirea folosind cânepă poate fi costisitoare, dar se pretează la posibilitatea de a vinde credite de carbon.

În Africa de Sud, președintele Cyril Ramaphosa consideră că cânepa și canabisul își găsesc încet, dar sigur, locul în industria construcțiilor și pot oferi o oportunitate de a crea peste 130.000 de locuri de muncă, a scris Africanews.

Între timp, Afrimat Hemp speră să facă cărămizi din cânepă cultivată în țară. Hotelul ilustrează numeroasele posibilități ale industriei. „Demonstrează că acest material își are locul în sectorul construcțiilor”, a spus Muller.

Cânepa ar absorbi mai mult carbon decât copacii

În decembrie 2021, o companie franceză de arhitectură și amenajare a teritoriului din Croissy-Beaubourg a finalizat prima clădire publică din beton de cânepă din țară: sala de sport Pierre Chevet. Clădirea de 380 de metri pătrați include o sală de exerciții și vestiare.

Cercetătorul Darshil Shah, de la Centrul pentru Inovarea Materialelor Naturale din cadrul Universității Cambridge, a spus că cânepa ar putea capta carbonul de două ori mai eficient decât o pădure de copaci.

„Numeroase studii estimează că această plantă este unul dintre cei mai buni convertori de CO2 în biomasă. Este chiar mai eficientă decât copacii. Cânepa industrială absoarbe între 8 și 15 tone de CO2 per hectar de cultivare”, a remarcat Shah.

Vă recomandăm să citiți și:

Betonul care „aspiră” poluarea din jur ar putea fi eroul neașteptat al calității aerului

„Betonul cosmic” este soluția cercetătorilor pentru construirea de habitate pe Marte

De ce era betonul roman atât de durabil? Cercetătorii au descifrat misterul

Cercetătorii au obținut energie regenerabilă din aerul umed „din greșeală”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase