Home » Știință » Noi indicii despre misterioasele explozii radio rapide din spațiul cosmic

Noi indicii despre misterioasele explozii radio rapide din spațiul cosmic

Publicat: 03.08.2023

O echipă internațională raportează faza de pulsar radio a unui magnetar galactic care a emis o explozie radio rapidă în 2020. Observațiile sugerează origini unice pentru explozii și pulsuri, ceea ce se adaugă la teoria formării FRB.

La mai bine de 15 ani de la descoperirea exploziilor radio rapide (FRB) – explozii cosmice de radiații electromagnetice de milisecunde, care au loc în spațiul cosmic adânc – astronomii din întreaga lume au cercetat Universul pentru a descoperi indicii despre cum și de ce se formează acestea.

Aproape toate FRB-urile identificate și-au avut originea în spațiul îndepărtat, în afara galaxiei noastre Calea Lactee. Asta până în aprilie 2020, când a fost detectat primul FRB galactic, denumit FRB 20200428.

Acest FRB a fost produs de un magnetar (SGR J1935+2154), o stea neutronică densă, de mărimea unui oraș, cu un câmp magnetic incredibil de puternic.

Dezlegarea unei enigme cosmologice

Această descoperire revoluționară i-a determinat pe unii să creadă că FRB-urile identificate la distanțe cosmologice în afara galaxiei noastre ar putea fi, de asemenea, produse de magnetari.

Cu toate acestea, arma de foc pentru un astfel de scenariu, o perioadă de rotație datorată rotației magnetarului, a scăpat până acum de detectare.

Noile cercetări asupra SGR J1935+2154 aruncă lumină asupra acestei curioase discrepanțe. În revista Science Advances, o echipă internațională de oameni de știință, inclusiv astrofizicianul Bing Zhang de la UNLV, raportează monitorizarea continuă a SGR J1935+2154 după FRB din aprilie 2020 și descoperirea unui alt fenomen cosmologic cunoscut sub numele de faza de pulsar radio cinci luni mai târziu.

Pentru a-i ajuta în căutarea răspunsurilor, astronomii se bazează în parte pe radiotelescoape puternice, cum ar fi radiotelescopul FAST din China, pentru a urmări FRB și alte activități din spațiul cosmic.

Origini unice pentru „explozii”

Cu ajutorul FAST, astronomii au observat că FRB 20200428 și faza ulterioară a pulsarului au provenit din regiuni diferite în cadrul domeniului de aplicare al magnetarului, ceea ce indică origini diferite.

„FAST a detectat 795 de pulsuri în 16,5 ore pe parcursul a 13 zile de la sursă”, a declarat Weiwei Zhu, autorul principal al lucrării de la National Astronomical Observatory of China (NAOC). „Aceste impulsuri prezintă proprietăți observaționale diferite față de exploziile observate de la sursă”.

Această dihotomie a modurilor de emisie din regiunea unei magnetosfere îi ajută pe astronomi să înțeleagă cum – și unde – apar FRB-urile și fenomenele conexe în galaxia noastră și poate și cele aflate la distanțe cosmologice mai mari.

Impulsurile radio sunt explozii electromagnetice cosmice, similare cu FRB-urile, dar emit de obicei o luminozitate cu aproximativ 10 ordine de mărime mai mică decât un FRB. Impulsurile nu sunt observate de obicei în magnetari, ci în alte stele neutronice rotative cunoscute sub numele de pulsari, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un obiect care emite semnale radio, deși „nu ar trebui să fie posibil”, descoperit în galaxia noastră

Astronomii au identificat cea mai rece stea care emite unde radio

Semnalele radio trimise de omenire au ajuns deja în 75 de sisteme stelare

Semnale radio „coerente” au fost detectate în jurul unei planete asemănătoare cu Pământul

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase