Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce este roz sarea de Himalaya?

De ce este roz sarea de Himalaya?

Publicat: 27.05.2023

Sarea roz de Himalaya, nu cu mult timp în urmă exclusivă comunităților mai înstărite (cel puțin, în Occident), a explodat în popularitate, fiind prezentată drept o versiune mai gustoasă sau mai sănătoasă a sării obișnuite sau chiar un panaceu miraculos. Adevărul, ca întotdeauna, este mult mai complex.

În afară de nuanța sa roz, nu există prea multe lucruri care separă sarea roz de Himalaya de cea obișnuită. Ce îi conferă acestui condiment culoarea distinctivă și de ce tot auzim atât de multe despre presupusele sale beneficii pentru sănătate? Dr. Katie Spalding explică.

Un lucru este sigur: sarea roz nu este ceea ce ni se spune că este.

De unde provine sarea roz de Himalaya?

Probabil că sună ca o întrebare capcană, până la urma urmei, se numește sare de Himalaya dintr-un motiv, nu?

Dacă e să privim lucrurile dintr-un punct de vedere cu adevărat tehnic, atunci da, sarea roz emblematică provine din Himalaya, dar cu siguranță nu din vârfurile înzăpezite ale Everestului sau Kanchenjunga pe care le evocă numele.

În schimb, este extrasă de pe dealurile mlăștinoase din nord-estul Pakistanului, într-o zonă cunoscută sub numele de Salt Range, unele dintre cele mai îndepărtate poale ale munților Himalaya propriu-ziși, situate la mai mult de 1.400 de kilometri depărtare de Muntele Everest.

Condimentul „miraculos” nu provine nici dintr-un proces mistic de adunare, poate de către mâinile călugărilor budiști sau ale păstorilor nomazi de iac Changpa, așa cum își imaginează unii oameni. De fapt, sodiul trandafiriu este o afacere mare în zonă, aproximativ 363.000 de tone de sare fiind literalmente aruncate în aere din mine subterane vaste, apoi transportate în camioane și exportate în afara țării în fiecare an, menționează IFL Science.

O mină cu rol dublu

Sună a multă sare și chiar este, fiind echivalentul în greutate a aproximativ 15 Statui ale Libertății pe an, dar rezervele nu sunt nici pe departe epuizate.

Legenda spune că Salt Range a fost descoperită pentru prima dată de armata lui Alexandru cel Mare în 320 î.Hr., dar condimentul roz a fost comercializat la scară largă încă din anii 1500; cinci secole mai târziu, de cealaltă parte a industrializării masive și brutale din mâinile colonizatorilor britanici victorieni, există încă aproximativ 300 de ani de sare care zace în celebra Mină de sare Khewra.

Dar chiar și după epuizare, minele încă se pot dovedi profitabile pentru regiune. Khewra, de exemplu, se dublează drept o atracție turistică majoră, oferind tururi ghidate, copii ale unor structuri celebre precum Marele Zid Chinezesc și Minar-e-Pakistan din Lahore, propria sa moschee și oficiu poștal construit din cărămizi de sare și chiar și un spa de sănătate care oferă tratamente pe bază de sare pentru afecțiuni precum astmul.

Are sarea roz de Himalaya beneficii pentru sănătate?

Echipa de PR de la Khewra nu este singura care a sugerat că sarea roz locală ar putea avea anumite proprietăți curative. De la lămpile de sare care se presupune că pot trata tulburările afective sezoniere până la consumul direct dintr-un pahar cu apă, sarea roz de Himalaya a devenit în ultimii ani unul dintre acele produse care, dacă ar putea face cu adevărat tot ceea ce au promis susținătorii săi, ar fi un adevărat miracol.

Dar chiar și explicațiile mai științifice pentru aceste diverse terapii cu sare roz sunt destul de false. „Agenții de marketing promovează presupusa capacitate a acestor săruri de a elibera ioni negativi care pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională”, a spus Andy Weil, fondatorul și directorul de program al Centrului de Medicină Integrativă a Universității din Arizona, într-un articol din 2017 din revista TIME.

Căutați pe Google unele dintre aceste cuvinte cheie și, cu siguranță, puteți găsi un studiu sau două care leagă expunerea la ionii negativi de starea de spirit și cogniția îmbunătățite, dar rezultatele sunt probabil mai specifice și mai limitate decât promovează marketerii lămpilor de sare.

Și chiar dacă ionii negativi erau un fel de panaceu magic, există totuși o problemă: lămpile cu sare de Himalaya nu s-au dovedit a genera de fapt ioni negativi. „Nu există niciun sprijin științific pentru astfel de afirmații legate de lămpile cu sare de Himalaya”, a subliniat Weil.

Nutrienții din sarea roz sunt mult prea puțini ca să conteze

De asemenea, afirmațiile conform cărora înghițirea de sare roz, simplă sau în combinație cu apă sau alte ingrediente, va acționa ca un fel de remediu miraculos de detoxifiere pentru corp sunt la fel de lipsite de temei. Bazându-ne adesea pe faptul că sarea de Himalaya conține anumite minerale benefice, ceea ce este adevărat din punct de vedere tehnic, aceste afirmații adesea nu reușesc să menționeze cât de puțin din acești nutrienți se găsesc într-o linguriță de sare.

„Cercetările au arătat că sarea de Himalaya nu are beneficii unice pentru sănătate în comparație cu alte săruri alimentare. Impuritățile minerale care îi conferă culoarea roz, adesea promovate ca fiind sănătoase, sunt mult prea scăzute în concentrație pentru a ajuta în alimentație”, scrie WebMD.

De ce este roz sarea roz de Himalaya?

Astfel ajungem la cea mai importantă întrebare: ce anumă îi dă sării roz de Himalaya nuanța ei roz caracteristică?

Poate fi una dintre trăsăturile mai mistice (și, să recunoaștem, comercializabile) ale condimentului, dar răspunsul este surprinzător de banal: vine din mineralele suplimentare care sunt prezente în cristalele de sare.

„Datorită cantității mari de oxid de fier, sarea capătă o culoare roz”, a declarat Javed Ahmed Bhatti, fondatorul și directorul executiv Ittefaq Salt, un producător de sare din Himalaya cu sediul în Lahore. Aceasta este denumirea științifică a ceea ce cei mai mulți dintre noi cunoaștem cel mai bine sub numele de „rugină”.

Ce minerale conține totuși sarea roz?

Sarea roz de Himalaya poate conține, de fapt, urme de câteva minerale, cum ar fi calciu, fier, zinc, crom și magneziu, toate acestea influențând culoarea specifică a fiecărui cristal.

Deși toate acestea sunt minerale benefice de care corpul are nevoie pentru a continua să funcționeze corect, trebuie subliniat faptul că schimbarea sării obișnuite din dietă cu versiunea himalayană nu va oferi niciun fel de stimulare a sănătății.

„Din punct de vedere al compoziției, nu vei avea suficient zinc, magneziu sau calciu în această sare pentru a face diferența”, a declarat bucătarul și cercetătorul Ali Bouzari.

De unde vine farmecul sării roz de Himalaya?

Așadar, dacă sarea de Himalaya nu are beneficii pentru sănătate și nici măcar nu este obținută prea aproape de Himalaya, de ce cheltuim pe ea de până la 20 de ori mai mult decât pe sarea obișnuită?

Răspunsul, se pare, este atât simplu, cât și satisfăcător din punct de vedere narativ. La prima întâlnire cu sarea roz de Himalaya într-un magazin, își amintește Bouzari, „L-am întrebat pe unul dintre vânzători ce anume o face specială. Vânzătorul doar s-a uitat la mine și a spus: faptul că e roz”.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit că un asteroid lasă în urmă „o coadă” din sodiu

Consumatorii de cafea fac mai mulți pași pe zi, dar dorm mai puțin

8 ore de singurătate pot fi la fel de epuizante pentru corp precum înfometarea

Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase