Home » Știință » Cele mai frecvente semnale care „anunță” un divorț

Cele mai frecvente semnale care „anunță” un divorț

Cele mai frecvente semnale care „anunță” un divorț
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.09.2023

Faptul că nimeni nu poate spune că știe cu certitudine atunci când un cuplu se îndreaptă spre dezastru nu este o afirmație greu de crezut, însă specialiștii în analiză comportamentală au făcut cercetări amănunțite în această privință.

Prin analiză statisticilor cu privire la motivele de divorț, aceștia au ajuns la concluzia că se poate prezice dacă un cuplu se va despărți, în funcție de anumite situații.

Potrivit specialiștilor, aproape toate perechile care se îndreaptă spre divorț au anumite semne în comun: cum se ceartă, cum își descriu propria relație, educația sau dacă sunt sau nu șomeri.

Factorii ce ar putea „da de gol” un divorț

Căsătoria la vârste mici (până în 19 ani) sau după 32 de ani – este adevărat că o căsnicie începe atunci când partenerii sunt pregătiți, deci nu trebuie forțat momentul doar pentru că așa arată un studiu. Totuși, cercetările sugerează că persoanele care se căsătoresc înainte de vârsta de 20 de ani sau peste 32 de ani ar putea să aibă un risc mai mare de divorț. Potrivit lui Nicholas Wolfinger, profesor la Universitatea Utah din Statele Unite ale Americii, riscul este mai mare pentru cuplurile care se căsătoresc înainte să împlinească 20 de ani. Șansele unui divorț cresc cu 5% în fiecare an al căsniciei.

„Pentru aproape toată lumea, între 20 și 30 de ani pare a fi cel mai bun moment să mergi la altar”, a spus acesta, potrivit IFLScience.

Soțul nu are un loc de muncă – Cercetările în acest sens arată că nu situația financiară a unei familii afectează relația de cuplu, ci diferențele dintre soț și soție. În cuplurile în care bărbatul nu are un loc de muncă, cresc șansele ca în anul următor căsnicia să se destrame. Se pare că nu este o problemă statutul soției, acest lucru neafectând sănătatea relației. Asta înseamnă că stereotipul potrivit căruia bărbatul trebuie să câștige pâinea este, în continuare, foarte actual.

Studii nefinalizate – Poate părea nedrept că soții care au stat mai mult în școală au șanse reduse să divorțeze, dar asta arată studiile.

Șansele ca o căsnicie să se încheie cu un divorț

„Șansele ca o căsnicie să se încheie cu un divorț au fost mai reduse pentru oamenii cu mai multă educație – peste jumătate din cuplurile care nu au terminat liceul au divorțat, comparativ cu categoria celor care au absolvit – 30% dintre aceștia s-au despărțit”, arată un studiu.

Afișarea disprețului față de partener – John Gottman, psiholog la Universitatea din Washington, spune că sunt anumite comportamente care reprezintă „apocalipsa” pentru cupluri: dispreț (să îi arăți partenerului că îl vezi inferior), critici, atitudine defensivă, refuzul conversațiilor.

Afecțiune excesivă după nuntă – Este o problemă în cuplu dacă nu există afecțiune, dar se pare că există o problemă și dacă aceasta este copleșitor de multă. Motivul este acela că este dificil de menținut această intensitate pe parcursul anilor de căsnicie.

Stresul zilnic – Acesta nu trebuie subestimat, pentru că poate afecta viața unei familii. Autorii studiului au descoperit că stresul din cuplu a fost invocat drept motiv de divorț mai des decât infidelitatea sau violența domestică.

Fuga de discuții tensionate – Specialiștii spun că dacă unul dintre parteneri vrea să discute o problemă întâlnită, iar celălalt tace și refuză comunicarea, avem de-a face cu o familie nefericită.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Principalul motiv pentru care femeile și bărbații aleg să divorțeze

De ce bărbații au început să cumpere haine de la secțiunea pentru femei

Femeile sunt chirurgi mai buni decât bărbații, arată două mari studii

Bărbații din România părăsesc casa părintească mult mai târziu decât femeile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase