Home » Știință » China își extinde stația spațială cu încă trei module

China își extinde stația spațială cu încă trei module

Publicat: 08.10.2023

În mai puțin de doi ani, China a asamblat trei module ale stației sale spațiale numite Tiangong, un habitat orbital care poate găzdui un echipaj de trei astronauți. Și chiar dacă încă este semnificativ mai mică decât Stația Spațială Internațională (ISS), care a avut nevoie de peste un deceniu pentru a fi finalizată, acest lucru s-ar putea schimba în curând, căci China își extinde stația spațială.

China își extinde stația spațială cu alte trei module, oferindu-i țării și partenerilor săi internaționali o alternativă importantă la ISS, care urmează să fie retrasă până la sfârșitul deceniului.

Dar chiar și cu cele trei module suplimentare, Tiangong va reprezenta în continuare doar aproximativ 40% din masa ISS, dar un spațiu în creștere pentru cercetare pe orbită este, probabil, mult mai bine decât niciunul, scrie Futurism.

China își extinde stația spațială cu trei module

Contractorul spațial Academia de Tehnologie Spațială a Chinei (CAST) a anunțat în prima săptămână a lui octombrie că durata de viață a stației va fi, de asemenea, de 15 ani, nu cei zece anunțați anterior, ceea ce înseamnă că va depăși ISS cu câțiva ani dacă lucrurile merg conform planului.

Din punct de vedere tehnic, astronauții NASA nu au voie să viziteze noua stație, deoarece legea SUA interzice orice colaborare între China și agenția spațială. China, totuși, a spus că „porțile” sale sunt deschise pentru astronauții internaționali.

Ce va urma după retragerea ISS?

Între timp, NASA încurajează industria spațială privată din SUA să construiască stații spațiale private. În timp ce companii precum Axiom Space au început să dezvolte segmente ale unui astfel de habitat, încă nu se cunoaște vreun plan concret de a începe lansarea modulelor pe orbită.

Rusia a anunțat și ea în 2022 că intenționează să-și construiască propria stație spațială pentru un echipaj de până la patru cosmonauți, deși istoricul său recent în spațiu face ca credibilitatea acelui plan să fie cel, în cel mai bun caz, optimistă.

Odată cu dispariția iminentă a ISS, prezența permanentă a omenirii pe orbita Pământului este pe cale să arate semnificativ diferit. Iar odată cu salturile masive ale Chinei în explorarea colțului nostru al Sistemului Solar, țara devine puterea mondială de urmărit.

Vă recomandăm să citiți și:

„Mărgele” recuperate din Oceanul Pacific ar fi provenit din afara Sistemului Solar

Laserele spațiale ar putea începe transmisia de informații către Pământ până la sfârșitul anului

A fost descoperită o exoplanetă „foarte surprinzătoare”, cu o densitate mai mare decât oțelul

Sistemul imunitar al astronauților ar putea fi perturbat de microgravitație

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase