Home » Știință » Urcatul pe scări, sănătate pură. Câte etaje trebuie să urcăm în fiecare zi?

Urcatul pe scări, sănătate pură. Câte etaje trebuie să urcăm în fiecare zi?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.10.2023

Urcarea a cel puțin 50 de trepte în fiecare zi reduce cu peste 20% riscul de boli cardiovasculare, arată noile cercetări, care subliniază că este posibil să fie nevoie să urcăm doar cinci etaje pe zi pentru a ne îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii.

Constatările se bazează pe sondaje efectuate pe 458.860 de adulți din Marea Britanie, în analiză fiind incluse informații precum istoricul familial, riscul genetic și hipertensiunea arterială. Studiul a subliniat faptul că urcatul scărilor a redus riscul bolilor cardiovasculare pentru toți cei intervievați.

Important este de menționat faptul că urcatul pe scări este gratuit, nu necesită o deplasare la sala de sport sau vreun echipament special, poate fi realizat în orice moment al zilei sau al anului. Mai mult, pentru mulți oameni, această activitate există deja în rutina zilnică. Practic, vorbim despre unul dintre cele mai accesibile exerciții.

Urcatul pe scări, beneficii pentru peste 450.000 de oameni

„Scurte episoade de urcare a scărilor reprezintă o modalitate eficientă de îmbunătățire a condiției cardio-respiratorii și a profilului lipidic, în special în rândul celor care nu pot îndeplini recomandările actuale de activitate fizică”, a explicat epidemiologul Lu Qi, de la Universitatea Tulane din SUA.

De asemenea, de remarcat este faptul că voluntarii care au încetat să urce scările pe parcursul perioadei de studiu au avut un risc cu 32% mai mare de boli cardiovasculare decât cei care au declarat că niciodată nu urcă scările, notează Science Alert.

Echipa care a lucrat la acest studiu a analizat în special bolile cardiovasculare aterosclerotice, care includ afecțiuni precum boala coronariană și accidentul vascular cerebral ischemic, cauze frecvente de deces la nivel mondial.

Câștigăm sănătate dacă evităm liftul

De altfel, activitatea fizică este promovată adesea drept o modalitate de reducere a riscului bolilor, deși puțini au analizat în detaliu până acum legătura dintre urcatul scărilor și sănătatea inimii.

În ciuda numărului mare de participanți la sondaj, studiul nu este suficient pentru a dovedi cauza și efectul (ipoteza potrivit căreia urcatul scărilor este direct responsabil pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare), deoarece există multe variabile ce trebuie avute în vedere.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Riscul de boli cardiovasculare ar putea fi identificat ușor cu apa de gură

Vești proaste! Zahărul este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare

Metoda 4-7-8 te ajută să adormi și te ferește de boli cardiovasculare

Părul ar putea prezice riscul de boli cardiovasculare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase