Home » Știință » Test de cultură generală. Câte informații poate reține creierul uman?

Test de cultură generală. Câte informații poate reține creierul uman?

Publicat: 23.10.2023

Adesea ne punem întrebări despre puterea strălucitoare a capacității de memorie a unui prieten sau a unui copil pe care îl întâlnim în viață. Dar câte informații poate reține creierul uman?

Să ne întoarcem în perioada Renașterii, în care artistul a avut un interes imens pentru mintea umană. De exemplu, creativitatea lui Shakespeare în formarea unor personaje precum Hamlet până la Leonardo Da Vinci, care a pictat Omul Vitruvian. Creierului uman este, fără îndoială, unul dintre cele mai incredibile organe. Câte informații poate reține creierul uman?

Viața modernă ne-a făcut conștienți de utilizarea tehnologiei în viața de zi cu zi. Gadgeturile precum computerele, tabletele și smartphone-urile au devenit cea mai importantă parte a vieții noastre. Când ne gândim la înlocuirea acestor gadgeturi, luăm în considerare mai întâi memoria (stocarea) acelui dispozitiv.

Câte informații poate reține creierul uman?

Să înțelegem expresiile „megabytes” și „gigabytes”, care ne vor ajuta să cunoaștem capacitatea de stocare pe care o căutăm atunci când cumpărăm orice gadget nou. Memoria creierului uman este într-adevăr un lucru genial cu care suntem înzestrați. Memoria creierului uman este departe de imaginația oamenilor. Dar creierul uman și sistemul nervos pot avea și ele probleme, ca orice altă parte a corpului nostru, conform Medanta.

Creierul uman este un organ complex care gestionează memoria, emoția, gândurile, atingerea, vederea, tiparele de respirație și fiecare procedură care controlează corpul uman. Creierul, însoțit de măduva spinării, formează sistemul nervos.

Experții au calculat stocarea creierului uman prin măsurarea conexiunilor dintre celulele creierului și au decodificat acel număr în octeți (bytes) și unități de memorie ale computerului. Creierul uman conține miliarde de neuroni, fiecare formând mii de conexiuni. Un singur octet cuprinde 8 biți, iar creierul uman poate stoca mai mult de un cvadrilion de octeți de date, adică un Petabyte.

Creierul uman, comparabil cu cele mai performante computere

După cum se menționează într-un articol din Scientific American, s-a dovedit că capacitatea de memorie a unui creier uman este egală cu 2,5 Petabytes. Un „Petabyte” înseamnă 1024 de Terabytes sau un milion de Gigabytes, astfel încât creierul uman adult poate acumula echivalentul a 2,5 milioane de gigaocteți de memorie.

Conform rapoartelor studiului realizat de Stanford, creierul uman se compară cu cele mai performante computere moderne. Cortexul cerebral din creierul uman este capabil să posede 125 de trilioane de sinapse, care pot stoca până la 2,5 Petabytes de capacitate totală de memorie.

Vă recomandăm să citiți și:

Un expert dezvăluie 3 pași simpli prin care să-ți accelerezi metabolismul

Un medicament „unic”, extrem de eficient pentru pierderea în greutate, aprobat în Marea Britanie

Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă

Iată de ce nu este bine să dormi în același pat cu animalele de companie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase