Home » Știință » Un expert dezvăluie 3 pași simpli prin care să-ți accelerezi metabolismul

Un expert dezvăluie 3 pași simpli prin care să-ți accelerezi metabolismul

Un expert dezvăluie 3 pași simpli prin care să-ți accelerezi metabolismul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.09.2023

Metabolismul nostru este forța din interiorul corpului nostru care decide în mod misterios dacă să transforme alimentele pe care le consumăm într-o explozie de energie sau în kilograme în plus pe cântar.

Un metabolism „lent” sau „leneș” este adesea primul lucru pe care dăm vina atunci când încercăm să slăbim. Metabolismul este termenul care descrie toate reacțiile chimice din corpul nostru ce ne mențin în viață. Acesta furnizează energia necesară pentru funcțiile esențiale, cum ar fi respirația și digestia.

Atunci când ne referim la metabolism în contextul greutății noastre, descriem de fapt rata metabolică bazală – numărul de calorii pe care corpul le arde în repaus, determinat de cantitatea de mușchi și grăsime pe care o avem.

Mulți factori pot afecta metabolismul, inclusiv sexul, vârsta, greutatea și stilul de viață. Acesta încetinește în mod natural pe măsură ce îmbătrânim și devine disfuncțional după ce ținem dietă.

De ce încetinește metabolismul nostru cu vârsta?

Pe măsură ce corpul nostru îmbătrânește, nu mai funcționează la fel de eficient ca înainte. În jurul vârstei de 40 de ani, masa noastră musculară începe să scadă în mod natural, iar raportul dintre grăsimea corporală și mușchi crește.

Deoarece masa musculară ajută la determinarea ratei metabolice a organismului, această scădere a mușchilor înseamnă că organismul nostru începe să ardă mai puține calorii în repaus, scăzând rata metabolică.

Atunci când pierdeți cantități mari de greutate, este posibil să vă fi scăzut rata metabolică, iar aceasta nu își revine la nivelul de dinaintea dietei – chiar dacă vă recâștigați greutatea.

Putem explica scăderea preconizată a ratei metabolice prin scăderea masei corporale, dar chiar și după ce recâștigăm greutatea pierdută, metabolismul nostru nu își revine.

Cercetările arată că, pentru fiecare dietă pe care o încercați, rata la care ardeți alimente încetinește cu încă 15% care nu poate fi luată în calcul.

1. Fiți atenți la ceea ce mâncați!

Luați în considerare tipurile de alimente pe care le consumați, deoarece dieta va influența cantitatea de energie pe care corpul o consumă pentru a digera, absorbi și metaboliza alimentele. Acest proces se numește termogeneză indusă de alimentație sau efectul termic al alimentelor și echivalează cu aproximativ 10% din cheltuielile noastre zilnice de energie.

Cercetările arată că efectul termic al alimentelor este mai mare în cazul alimentelor bogate în proteine, deoarece organismul nostru trebuie să utilizeze mai multă energie pentru a descompune și digera proteinele. Consumul de alimente bogate în proteine vă va crește rata metabolică cu aproximativ 15% (față de media de 10% din toate alimentele). În schimb, carbohidrații o vor crește cu 10%, iar grăsimile cu mai puțin de 5%.

Dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să treceți la o dietă bazată exclusiv pe proteine pentru a vă stimula metabolismul. Mai degrabă, mesele ar trebui să includă legume și o sursă de proteine, echilibrate cu carbohidrați din cereale integrale și grăsimi bune pentru a susține o sănătate optimă, prevenirea bolilor și pierderea în greutate.

2. Faceți mișcare!

O activitate fizică regulată va stimula masa musculară și va accelera metabolismul. Creșterea masei musculare crește rata metabolismului bazal, ceea ce înseamnă că veți arde mai multe calorii în repaus.

Puteți obține acest lucru prin încorporarea a 30 de minute de activitate fizică în rutina zilnică, completată cu două zile de gimnastică sau de exerciții de forță în fiecare săptămână.

Neglijarea exercițiilor fizice va duce la fel de repede la o scădere a masei musculare, iar mușchii pierduți vă vor încetini metabolismul și vă vor împiedica eforturile de a slăbi.

3. Dormiți suficient!

Un număr tot mai mare de cercetări confirmă că privarea de somn poate avea un impact semnificativ asupra metabolismului tău.

Lipsa de somn perturbă echilibrul energetic al organismului. Acest lucru face ca hormonii poftei de mâncare să ne crească senzația de foame și să declanșeze pofta de mâncare, modificând în același timp metabolismul zahărului și scăzând cheltuielile energetice, scrie ScienceAlert.

Dacă doriți să vă stimulați metabolismul, stabiliți-vă obiectivul de a dormi șapte ore neîntrerupte în fiecare noapte.

O modalitate simplă de a realiza acest lucru este să evitați ecranele cel puțin o oră înainte de culcare. Ecranele sunt un mare perturbator al somnului, deoarece suprimă producția de melatonină în creier, spunându-ne că este zi în loc de noapte.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce efect au modificările metabolismului asupra apariției bolilor?

Mișcarea pe care o poți face stând la birou! Îmbunătățește metabolismul și arde grăsimile

Cea mai proastă băutură pentru metabolism. Cât de des o consumi?

Ce se întâmplă cu adevărat cu metabolismul nostru atunci când ținem regim

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase