Home » Știință » Fiecare nară are un simț unic al mirosului, arată un studiu

Fiecare nară are un simț unic al mirosului, arată un studiu

Publicat: 13.11.2023

Cercetările conduse de Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia, și Institutul Neurologic Barrow, Phoenix, din SUA au examinat procesele neuronale care stau la baza procesării mirosurilor în sistemul olfactiv uman și modul în care creierul gestionează informațiile despre miros din fiecare nară.

Într-o nouă lucrare, echipa detaliază descoperirea că fiecare nară are propriul simț al mirosului, înregistrând o reprezentare distinctă a informațiilor despre mirosul pe care îl întâlnește.

Studiul a fost publicat în Current Biology.

Fiecare nară simte mirosul diferit

Studiul a implicat 10 subiecți cu electrozi de adâncime intracraniană într-o sarcină de identificare a mirosurilor în care stimulii mirosului au fost livrați fie la stânga, fie la dreapta, fie în ambele nări printr-un dispozitiv olfactometru conceput pentru a furniza mirosuri prin control computerizat.

Subiecții trebuia să identifice mirosul și să indice din ce nară provine. Subiecții au avut performanțe mai bune în detectarea și identificarea mirosurilor în starea „cu ambele nări” în comparație cu condițiile „o singură nară”, fără o preferință semnificativă de eficiență observată între condițiile nării stângi și celei drepte.

Identitatea mirosului ar putea fi decodificată din oscilațiile din regiunea cortexului piriform prin activitatea neuronală înregistrată dintr-o electroencefalogramă intracraniană. Cercetătorii au observat că identitatea mirosului a fost codificată în două epoci distincte, segregate temporal în condiția „ambele nări”, sugerând că în nări are loc o interpretare separată a mirosului.

Care este avantajul acestui mod de a identifica mirosurile?

Stimularea fiecărei nări cu același miros a provocat reprezentări similare, dar distinse în timpul codificărilor lor. Acest lucru sugerează că, deși o nară poate identifica un miros distinct ca fiind același, există diferențe subtile în modul în care acestea percep mirosul, scrie Medical Xpress.

Reprezentările mirosurilor au fost realizate mai rapid în condiția „ambele nări”, sugerând un posibil avantaj computațional în procesarea mirosurilor în stereo.

Înțelegerea acestor procese este esențială pentru a obține o înțelegere mai profundă a modului în care oamenii percep și identifică mirosurile și poate avea implicații mai largi pentru neuroștiința senzorială și știința cognitivă.

Vă recomandăm să citiți și:

Fumatul în timpul sarcinii crește de trei ori riscul nașterii premature

Cercetătorii cred că au descoperit al șaselea gust

Expunerea la lumina naturală ar putea ajuta la tratarea și prevenirea diabetului

Pielea bioimprimată vindecă rănile severe la porci. Va funcționa și la oameni?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase