Home » Știință » Simțul mirosului schimbă culorile pe care le vedem

Simțul mirosului schimbă culorile pe care le vedem

Publicat: 13.10.2023

Cele cinci simțuri ale noastre ne bombardează cu informații din mediu 24/7. O modalitate prin care creierul nostru îi dă sens acestei abundențe este prin combinarea informațiilor din două sau mai multe simțuri, cum ar fi între mirosuri și netezimea texturilor, înălțimea, culoarea și dimensiunile muzicale. Această integrare senzorială ne determină, de asemenea, să asociem temperaturi mai ridicate cu unele culori mai calde, înălțimi mai joase ale sunetului cu poziții mai puțin ridicate și culori cu aroma anumitor alimente: de exemplu, gustul portocalelor cu culoarea cu același nume. Și se pare că și simțul mirosului schimbă culorile pe care le vedem.

Acum, un studiu din Frontiers in Psychology a arătat experimental că astfel de asocieri inconștiente cu simțul olfactiv ne pot afecta percepția culorilor.

„Aici arătăm că prezența diferitelor mirosuri influențează modul în care oamenii percep culoarea”, a spus autorul principal, Dr. Ryan Ward, lector principal la Universitatea John Moores din Liverpool (Marea Britanie).

Simțul mirosului schimbă culorile pe care le percepem

De ce simțul mirosului schimbă culorile? Pentru a afla, Ward și colegii săi au testat existența și puterea asocierilor miros-culoare la 24 de femei și bărbați adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 57 de ani. Participanții au fost așezați pe durata experimentelor în fața unui ecran într-o cameră lipsită de stimuli senzoriali nedoriți. Participanții nu purtau deodorante sau parfumuri și niciunul nu a raportat că ar fi daltonist sau că ar avea simțul mirosului afectat.

Toate mirosurile ambientale din camera de izolare au fost curățate cu un purificator de aer timp de patru minute. Apoi, unul dintre cele șase mirosuri (alese la întâmplare dintre caramel, cireșe, cafea, lămâie și mentă, plus apă fără miros drept control) a fost emis în cameră timp de cinci minute.

„Într-un studiu anterior, am arătat că mirosul de caramel constituie de obicei o asociere intermodală cu maro închis și galben, similar cu cafeaua cu maro închis și roșu, cireșele cu roz, roșu și violet, menta cu verde și albastru și lămâia cu galben, verde și roz”, a explicat Ward.

Participanților li s-a prezentat un ecran care le-a arătat un pătrat umplut cu o culoare aleatorie (dintr-o gamă infinită) și au fost invitați să ajusteze manual două glisoare, unul de la galben la albastru și un altul de la verde la roșu, pentru le schimba culoarea în gri neutru. După ce alegerea finală a fost înregistrată, procedura s-a repetat, până când toate mirosurile au fost prezentate de cinci ori, relatează EurekAlert.

Ce asocieri între mirosuri și culori au făcut oamenii?

Rezultatele au arătat că participanții au avut o tendință slabă, dar semnificativă, de a ajusta unul sau ambele glisoare prea departe de gri neutru. De exemplu, atunci când li s-a prezentat mirosul de cafea, ei au perceput în mod greșit „gri” ca fiind mai degrabă o culoare roșu-maro decât gri neutru adevărat. La fel, atunci când li s-a prezentat mirosul de caramel, ei au perceput în mod greșit o culoare îmbogățită în albastru drept gri. Astfel, simțul mirosului schimbă într-un mod previzibil culorile pe care le percepem.

O excepție a fost atunci când a fost prezentat mirosul de mentă: aici, alegerea nuanței participanților a fost diferită de asocierea tipică transmodală demonstrată pentru celelalte mirosuri. După cum era de așteptat, selecția participanților a corespuns, de asemenea, cu griul adevărat atunci când li s-a prezentat mirosul neutru al apei.

„Aceste rezultate arată că percepția griului tinde spre corespondențele lor intermodale anticipate pentru patru din cinci arome, și anume lămâie, caramel, cireșe și cafea”, a spus Ward.

„Această ‘supracompensare’ sugerează că rolul asocierilor intermodale în procesarea stimulilor senzoriali este suficient de puternic pentru a influența modul în care percepem informațiile din diferite simțuri, aici între mirosuri și culori”, a continuat cercetătorul.

Cercetătorii subliniază necesitatea de a investiga cât de extinse sunt astfel de asocieri transmodale între mirosuri și culori. „Trebuie să știm în ce măsură mirosurile influențează percepția culorilor. De exemplu, efectul prezentat aici rămâne prezent pentru mirosurile mai puțin frecvent întâlnite sau chiar pentru mirosurile întâlnite pentru prima dată?”, se întreabă Ward.

Vă recomandăm să citiți și:

Singurătatea poate crește riscul de Parkinson

Un microbiolog a dezvăluit ce alimente nu mănâncă niciodată

Un studiu arată că există o legătură între insomnie și hipertensiunea arterială la femei

Un nou „mini-organ” a fost descoperit în celulele mamiferelor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?
Inginerii au reușit pentru prima oară să-i facă pe roboți să gândească
Inginerii au reușit pentru prima oară să-i facă pe roboți să gândească
Câte ore de sport trebuie să faci pe săptămână ca să te ferești de hipertensiune?
Câte ore de sport trebuie să faci pe săptămână ca să te ferești de hipertensiune?
Câte dintre companiile din România folosesc Inteligența Artificială?
Câte dintre companiile din România folosesc Inteligența Artificială?
China răspunde taxelor europene pe mașini electrice și ia în vizor coniacul francez
China răspunde taxelor europene pe mașini electrice și ia în vizor coniacul francez
Primul MEDICAMENT preparat direct în laborator, printre cele mai folosite şi la peste 120 ani de la crearea lui
Primul MEDICAMENT preparat direct în laborator, printre cele mai folosite şi la peste 120 ani de la crearea lui
Speranța de viață a încetinit în țările dezvoltate
Speranța de viață a încetinit în țările dezvoltate
Un chirurg a operat un pacient de la 8.700 km distanță
Un chirurg a operat un pacient de la 8.700 km distanță
Oamenii născuți între 1946 și 1964 au mai multe probleme de sănătate decât generațiile anterioare
Oamenii născuți între 1946 și 1964 au mai multe probleme de sănătate decât generațiile anterioare
Tot mai mulți tineri resimt efectele rețelelor de socializare online
Tot mai mulți tineri resimt efectele rețelelor de socializare online
Oamenii de știință au folosit un algoritm care imită mucegaiul pentru a modela Universul
Oamenii de știință au folosit un algoritm care imită mucegaiul pentru a modela Universul
O echipă de cercetători a găsit microbi vii într-o rocă veche de 2 miliarde de ani
O echipă de cercetători a găsit microbi vii într-o rocă veche de 2 miliarde de ani
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem nimic asemănător în Sistemul Solar. Este unică”
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem nimic asemănător în Sistemul Solar. Este unică”
O specie tropicală a fost găsită la 7.000 de kilometri depărtare de locul unde ar fi trebuit să fie
O specie tropicală a fost găsită la 7.000 de kilometri depărtare de locul unde ar fi trebuit să fie
Cea mai mortală zi din istoria omenirii
Cea mai mortală zi din istoria omenirii
Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor
Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor
Premiul Nobel pentru Chimie 2024, acordat cercetătorilor care „au spart codul” proteinelor
Premiul Nobel pentru Chimie 2024, acordat cercetătorilor care „au spart codul” proteinelor
A fost descoperit centrul de control al impulsivității în creier. Cum i-ar putea ajuta pe pacienții cu Parkinson?
A fost descoperit centrul de control al impulsivității în creier. Cum i-ar putea ajuta pe pacienții cu Parkinson?