Home » Știință » Expunerea la lumina naturală ar putea ajuta la tratarea și prevenirea diabetului

Expunerea la lumina naturală ar putea ajuta la tratarea și prevenirea diabetului

Expunerea la lumina naturală ar putea ajuta la tratarea și prevenirea diabetului
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.10.2023

O nouă cercetare a descoperit că lumina zilei îmbunătățește controlul glicemiei și utilizarea nutrienților în diabetul de tip 2.

„Nealinierea ceasului nostru circadian intern la cerințele unei societăți care funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, este asociată cu o incidență crescută a bolilor metabolice, inclusiv a diabetului de tip 2”, spune Ivo Habets, de la Universitatea Maastricht, Maastricht, Țările de Jos, care a co-dirijat cercetarea.

„Am fost interesați să aflăm dacă creșterea expunerii la lumina naturală în timpul zilei ar îmbunătăți controlul glicemiei la persoanele cu T2D. Am vrut să știm, de asemenea, dacă aceasta ar afecta metabolismul lor de substrat sau utilizarea nutrienților. Acesta urmează, de obicei, un ritm de 24 de ore, organismul trecând de la utilizarea carbohidraților ca sursă de energie în timpul zilei, la grăsimi pe timp de noapte. Am arătat anterior că persoanele cu risc mai mare de diabet de tip 2 sunt mai puțin capabile să facă această schimbare și am vrut să aflăm dacă expunerea la lumina naturală ar facilita această schimbare la persoanele care au deja diabet”.

Pentru a explora acest lucru, Habets și colegii săi din Olanda și Elveția au efectuat o serie de teste metabolice pe un grup de persoane cu T2D atunci când au fost expuse la lumina naturală și atunci când au fost expuse la lumina artificială și au comparat rezultatele.

Două condiții de iluminare în timpul orelor de birou

Cei 13 participanți au stat în centre de cercetare, ceea ce a permis ca expunerea la lumină, mesele și modelele de activitate să fie controlate cu strictețe, scrie MedicalXpress.

Aceștia au fost expuși la două condiții de iluminare în timpul orelor de birou (de la 8.00 la 17.00) într-un mod randomizat încrucișat: lumină naturală de la ferestre și iluminare artificială cu LED-uri. Între cele două intervenții a existat o pauză de cel puțin patru săptămâni, fiecare dintre ele având o durată de 4,5 zile.

În timpul intervenției cu lumină naturală, intensitatea luminoasă a fost, de obicei, cea mai mare la ora 12:30.

Serile au fost petrecute în lumină slabă, iar perioada de somn (de la 23:00 la 7:00) în întuneric. Participanților li s-au oferit mese standardizate, ceea ce înseamnă că au mâncat aceeași mâncare în ambele intervenții. Nivelul de zahăr din sânge a fost înregistrat în permanență cu ajutorul unor monitoare purtate pe braț și o serie de alte teste au fost efectuate în ultima zi și jumătate a fiecărei intervenții.

În ziua a patra, metabolismul substratului pe 24 de ore, cheltuielile energetice în repaus și raportul de schimb respirator (acesta oferă o indicație cu privire la utilizarea grăsimilor sau a carbohidraților ca sursă de energie), au fost măsurate la fiecare cinci ore și s-a prelevat sânge pentru a evalua metaboliții circulanți.

Nivelurile de glucoză din sânge au fost în limitele normale la lumina naturală

Temperatura centrală a corpului a fost măsurată timp de 24 de ore. Metabolismul substraturilor, cheltuielile energetice în repaus, raportul de schimb respirator și temperatura corpului, toate acestea urmează un ritm de 24 de ore, iar cercetătorii au vrut să vadă dacă acest lucru diferă în cele două condiții.

În ziua a cincea (ultima jumătate de zi), a fost prelevată o biopsie musculară la post pentru a evalua expresia genei ceasului – activitatea genelor cunoscute ca fiind implicate în ceasul circadian. Apoi a fost efectuat un test de masă mixtă (MMT), o măsură a producției de insulină.

Astfel, cercetătorii au concluzionat că nivelurile de glucoză din sânge au fost în limitele normale pentru mai mult timp în timpul intervenției la lumina naturală a zilei decât în intervenția la lumină artificială.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un bărbat a băut 10 litri de apă pe zi, crezând că are diabet, dar s-a înșelat amarnic

Cazurile de diabet vor ajunge la 1,3 miliarde la nivel mondial până în 2050

„Supa-minune” de broccoli care poate preveni diabetul

Postul intermitent ar putea inversa diabetul de tip 2

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase