Home » Știință » Primul test din lume care detectează recidiva cancerului cerebral doar printr-o înțepătură în deget

Primul test din lume care detectează recidiva cancerului cerebral doar printr-o înțepătură în deget

Primul test din lume care detectează recidiva cancerului cerebral doar printr-o înțepătură în deget
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.11.2023

Oamenii de știință pun la punct un proiect ambițios și inovator: ei dezvoltă primul test din lume pentru depistarea tumorilor cerebrale printr-o simplă înțepătură în deget.

În fiecare an, peste 300.000 de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer la creier și, deși tratamentele s-au îmbunătățit în ultimele decenii, recidiva rămâne în continuare un risc.

Momentul imprevizibil al revenirii tumorilor face ca acestea să fie dificil de detectat din timp. Astfel, cercetătorii proiectează acum un test pentru a detecta semnele de recidivă, care ar putea fi folosit de pacienți la domiciliu.

Testul poate fi efectuat chiar la domiciliul pacientului

Cercetarea este condusă de o echipă de la Universitatea Nottingham Trent, finanțată de Consiliul de Cercetare Medicală, alături de cercetători de la Universitatea din Sheffield, ambele universități din Regatul Unit.

Oamenii de știință spun că noul test, care ar funcționa printr-o simplă înțepătură în deget, ar îmbunătăți și, eventual, ar prelungi viața a zeci de mii de pacienți din întreaga lume. De asemenea, metoda ar putea reduce în mod semnificativ povara asupra sistemelor de sănătate prin reducerea necesității de a efectua scanări RMN și prin oferirea unei alternative rentabile la unele programări în clinici, notează The Guardian.

„Tumorile cerebrale sunt gestionate cu cele mai bune tratamente disponibile atunci când sunt diagnosticate pentru prima dată dar, din păcate, recidiva este o problemă majoră. Unele revin foarte repede și agresiv. Dacă faceți un RMN la șase luni de la tratament, până la acel moment o tumoare ar putea fi revenit deja pentru o perioadă semnificativă de timp. Este greu de imaginat o tehnologie medicală atât de utilizată și înțeleasă pe scară atât de largă ca testul de flux lateral. Această tehnologie ar oferi pacienților o monitorizare regulată și accesibilă a bolii, la domiciliu, într-un mod ușor de utilizat. Sperăm că rezultatul ar putea fi aplicat și la alte tipuri de cancer, ajutând la salvarea a milioane de vieți în întreaga lume”, a spus profesorul Philippe Wilson de la Nottingham Trent.

Testele pentru detectarea cancerului pot fi făcute săptămânal

Cercetătorii dezvoltă un prototip de test de flux lateral care este capabil să detecteze acele molecule din sânge specifice unei tumori. Acest test ar oferi un indiciu foarte timpuriu al revenirii acesteia.

La rândul ei, dr. Ola Rominiyi, de la Universitatea din Sheffield, a declarat că identificarea unei modalități de detectare a recidivei tumorale într-un stadiu cât mai timpuriu, este, cel mai probabil, o prioritate importantă pentru cercetare.

„În prezent, pacienții fac adesea scanări RMN de urmărire la fiecare trei până la șase luni, dar dezvoltarea cu succes a unui test de flux lateral pentru detectarea cancerului cerebral ar putea face posibilă testarea eficientă a recidivei în fiecare săptămână, astfel încât mai multe tumori recurente să fie depistate la timp, într-un stadiu mai ușor de tratat”, a spus dr. Rominiyi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O posibilă legătură între sterilizarea la câini și un tip de cancer deosebit de mortal

Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge

Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian

Pelinul dulce, planta venerată de chinezi de peste 2.000 de ani cu potențial anti-cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase